Sukob dva bivša premijera Izraela na sudu: Netanjahu tužio Olmerta jer ga je nazvao “mentalno obolelim”

0
Beta/(Avshalom Sassoni/Pool

(Beta) – Dva bivša premijera Izraela Benjamin Netanjahu i Ehud Olmert suočila su se danas u magistralnom sudu u Tel Avivu na početku sudjenja povodom tužbe Netanjahuovih za klevetu protiv Olmerta.

Porodica Netanjahu je u maju podnela tužbu jer je Olmert tadašnjeg premijera, njegovu suprugu Saru i starijeg sina Jaira u intervjuima označio “mentalno obolelim”.

Oni traže odštetu od 257.000 dolara za, kako je navedeno, Olmertova “opsesivna nastojanja da okalja njihovo dobro ime u javnosti zbog ljubomore i dubokog nezadovoljstva”.

“Pratio sam njihove akcije, čuo sam snimke porodice, sastao se s ekspertima i ljudima koji su s njima povezani i znaju ih dobro. Oni su mi opisali njihovo ponašanje koje se popularno smatra abnormalnim, ludim ponašanjem”, odgovorio je Olmert na pitanje sudije Amita Jariva na čemu zasniva svoje izjave.

Netanjahuov advokat Josi Koen je rekao da je po njegovom mišljenju porodica Netanjahu jedna od najfinijih u Izraelu, a bivši premijer, čija prošlost, kako je rekao, nije čista, ih naziva mentalno bolesnim.

Advokat Koen je u jednom trenutku ocenio da bi u drugoj zemlji Olmert bio uhapšen zbog svojih izjava, na šta je sudija odgovorio: “Hvala bogu mi nismo u toj zemlji”, preneli su izraelski mediji.

Olmert je služio zatvorsku kaznu jer je osudjen za korupciju u vreme kada je bio gradonačelnik Jerusalima, pre nego što je postao premijer.

Netanjahuu se sada sudi takodje zbog optužbi za korupciju dok je bio premijer.

Olmertov advokat Amir Titonovič je tražio uvid u medicinsku dokumentaciju porodice Netanjahu, ali je sudija rekao da ta dokumentacija nije u pitanju već da li Olmert ima osnovu za svoje izjave, te upozorio da se “bolna tema kao što je mentalna bolest poteže i pretvara u cirkus zbog podnesaka sudu obe strane”.

Sudija je sugerisao da bi Olmert trebalo da potvrdi da su njegove izjave mišljenje i da ne zna da li je istinito ili ne, a ako insistira da jeste onda će biti potrebno više dokaza od odbrane.

Interes obe strane je da se slučaj ne pretvori u cirkus, imajući u vidu njihov identitet, ocenio je sudija.

U dva odvojena intervjua prošle godine Olmert je kritikovao Netanjahuove, rekavši da je “nepopravljiva mentalna bolest premijera, njegove supruge i njihovog sina”, aludirajući na Jaira.

“Njima je potreban psihijatrijski tretman”, rekao je Olmert, koji je bio premijer pre Netanjahua.

On je okončao svoj mandat pre nego što je osudjen. U zatvoru je bio 16 meseci.

Posle tužbe za klevetu rekao je da njegovo mišljenje odražava atmosferu u delu javnosti, te da reči koje je koristio nisu kleveta.

On je takodje zatražio od suda da mu dozvoli da izabere psihijatra koji će pregledati Netanjahuove.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime