(Beta) – Politički analitičar Zlatko Vujović izjavio je da prepucavanja unutar nove većine u Crnoj Gori, sada povodom Zakona o slobodi veroispovesti, predstavljaju taktiziranje u susret formiranja nove Vlade, s namerom da svi politički subjekti sačuvaju biračko telo.

On je za RTCG kazao da veruje da će ipak Vlada biti formirana, iako sumnja da će biti i stabilna, prvenstveno jer će, kaže, vremenom isplivavati sve razlike medju njenim konstituentima.

„Iz prostog razloga što bi teret neuspeha bio pretežak za bilo kojeg aktera, koji bi se na neki način, makar od biračkog tela ocenjen bio kao neko ko je upropastio formiranje vlasti i da je kriv za propast kompletnog projekta buduće Vlade,“ istakao je on.

Koliko će ta Vlada biti održiva i dugovečna, drugo je pitanje, smatra Vujović. Jer će, zaključuje, sve razlike koje će se potisnuti zbog formiranja Vlade, vremenom izaći na videlo, te njen rad prilično otežavati.

On smatra da stavovi o tome ko u ime SPC-a treba sa državom Crnom Gorom da potpiše temeljni ugovor ukazuju na evidentan sukob između sedišta SPC-a u Beogradu, odnosno patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

„Ono na čemu su insistirali lideri DF-a, da to može potpisati isključivo patrijarh Irinej, koliko zvuči logično i racionalno, toliko su više usmereni ka tome da oslabe poziciju Amfilohija, koji je, kako smo mogli čuti od Medojevića predstavnik SPC u Crnoj Gori, koja je učestvovala na izborima i koja ima jednog poslanika na listi, gospodina Krivokapića, koji će biti i budući premijer“, kaže Vujović.

Očigledno je, napominje, da i SPC, kao jedan od nezvaničnih aktera izborne koalicije koju predvodi DF, želi deo svog kolača. I to, razumljivo, utiče na odnose, ne samo te koalicije već i one koja će vladati Crnom Gorom u narednom periodu.

„To je na neki način slabljenje pregovaračkih pozicija. Iako ja moram da priznam da mi je prilično logičan zahtev DF-a da to treba da potpiše patrijarh Irinej, jer SPC u CG, ona koju predstavlja Amfilohije, samo deo SPC u Srbiji,“ kaže Vujović.

A kada je reč o pozicioniranju drugih subjekata nove većine u vezi sa ovim zakonom, Vujović smatra da svi moraju da vode računa o svom biračkom telu. A biračko telo gradjanskog pokreta URA, po njegovom mišljenju, ne podržava poteze koje SPC sprovodi u Crnoj Gori.

„Mislim da je to više taktiziranje, pokušavanje da se neko preigra, da pre svega gradjani, odnosno birači tih pojedinačnih partija ne budu razočarani nekim potezima koji će se povući“, istakao je Vujović.

Predsednik kluba poslanika Demokratskog fronta Slaven Radunović pozvao je GP URA, da kako kaže, odustanu od svojih megalomanskih zahteva i da podrže manjinsku vladu.

„Ukoliko Dritan Abazović (lider URA)  ne može da kontroliše jastrebove u svojim redovima, koje neskriveni šovinizam sprečava da poštuju elementarne postulate demokratije, onda mu kao nesumnjivom borcu protiv režima ostaje samo jedna opcija – da podrži manjinsku vladu ostalih 37 poslanika opozicije“, naveo je Radunović u izjavi za medije.

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić rekao je da partija neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti, što traži Demokratski front (DF) kao preduslov za formiranje nove vlade.

„Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti. Mi smo rekli da Crnoj Gori Zakon o slobodi veroispovesti treba, ali moderan zakon i zakon koji nije diskriminatorski“, rekao je Adžić za podgoričku TV A1.

Od četiri glasa GP URA zavisi formiranje nove vlade u Crnoj Gori. Kolacija Za budućnost Crne Gore čiji je stožer DF ima 27 poslanika a koalicija oko Demokratske Crne Gore deset.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.