Samo nekoliko kilometara južno od Trampovog tornja u Njujorku, sudija će danas saslušati navode o prevari unutar Trampove organizacije na suđenju na kojem bi bivši američki predsednik i njegova porodična firma mogli da plate stotine miliona dolara odštete čime bi Tramp mogao završiti svoju poslovnu karijeru u gradu u kome je i počela.

Glavna tužiteljka Njujorka, Letiša Džejms, optužila je Trampa da je koristio lažne i obmanjujuće finansijske izveštaje od 2011. do 2021. kako bi obogatio sebe i svoje poslovanje, što mu je pomoglo da sklapa poslove i da dobije finansijska sredstva.

Na osnovu trogodišnje istrage njene kancelarije, Džejmsova tvrdi da Tramp duguje najmanje 250 miliona dolara za prevaru.

Tokom trogodišnje istrage, tužiteljka je otkrila da je Tramp preuveličao vrednost 23 svoje imovine u vrednosti od više stotina miliona ili čak milijardi dolara. Tramp je koristio ove finansijske izveštaje da bi dobio povoljne zajmove i učinio da njegova neto vrednost izgleda veća nego što je zapravo bila.

Tramp je obećao da će se danas pojaviti pred sudom.

„Sutra ujutro idem na sud da se borim za svoje ime i reputaciju“, poručio je u nedelju na svom nalogu na mreži Truth Social.

Sudija Vrhovnog suda Njujorka Artur Engoron, koji predsedava slučajem, biće jedini odlučilac. Pošto je ovo građansko suđenje, Tramp neće biti poslat u zatvor ako bude proglašen krivim niti mora da se pojavi na sudu.

Stvari za Trampov tabor do sada nisu išle dobro. Engoron je prošlog utorka proglasio Trampa krivim za prevaru, rekavši da dokumenti podneti kao dokazi pokazuju upornu upotrebu pogrešnih finansijskih izveštaja. Tramp je, kako je rekao, radio u „svetu fantazije, a ne u stvarnom svetu“.

Engoron je u svojoj presudi rekao da će kancelarija državnog tužioca morati da pruži dokaze o „nekoj komponenti namere i materijalnosti“ u Trampovim lažnim finansijskim izveštajima – što znači dokaz da je namerno uvećao svoju imovinu radi finansijske dobiti, prenosi Danas.

Sudija je izrekao dramatičnu kaznu Trampu i njegovim odraslim sinovima, Donaldom Trampom mlađim i Erikom Trampom, kojima će biti poništeni poslovni sertifikati. To će im učiniti skoro nemogućim da nastave poslovanje u Njujorku.

Ono što bi moglo dodatno pogoršati stvari jeste velika novčana kazna.

Džejmsova kancelarija tvrdi da je Tramp dobijao kredite koristeći lažne izjave za kupovinu nekretnina poput Trampovog golf kluba u Majamiju, Trampovog internacionalnog hotela i kule u Čikagu i zgrade Stare pošte u Vašingtonu.

Bilo kakav profit od toga, tvrdi državni tužilac, sačinjen je od laži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.