(Beta-AFP) – Sudija, koji predsedava suđenjem Donaldu Trampu u Njujorku, danas je kaznio bivšeg predsednika SAD na 9.000 dolara novčane kazne zbog nepoštovanja suda i zapretio mu zatvorom zbog kršenja zabrane kontaktiranja svedoka i članova porote, koje je verbalno napadao na društvenim mrežama.

Tramp je „upozoren da Sud neće tolerisati dalje namerno kršenje njegovih naredbi i da će, ako bude potrebno i primereno, izreći kaznu zatvora“, navodi se u pisanoj odluci sudije Huana Merčana (Juan Merchan).

Sudija je doneo tu odluku na otvaranju ročišta, pred prisutnim Trampom, u trenutku kada suđenje ulazi u treću nedelju. Tramp je dobio maksimalnu kaznu dozvoljenu zakonom od 9.000 dolara za taj prekršaj.

Protiv Trampa se vodi krivični postupak zbog plaćanja porno zvezdi Stormi Danijels (Stormy Daniels) da ćuti o vezi koju je imao sa njom, kako mu to ne bi naškodilo u predsedničkoj kampanji iz 2016. godine. U pitanju je suma od 130.000 dolara.

Pre otvaranja postupka, sudija je zabranio Trampu da javno napada svedoke i porotnike, kako bi se izbegao rizik od zastrašivanja. Tramp za napade redovno koristi svoju društvenu mrežu Truth Social.

Od prvog dana suđenja, 15. aprila, tužilaštvo je tražilo od sudije da kazni Trampa, posebno zbog žestokih optužbi protiv Stormi Danijels i njenog bivšeg advokata Majkla Koena (Michael Cohen), koji je postao Trampov zakleti neprijatelj i ključni svedok optužbe.

Tramp je rekao da je Koen „serijski lažov“, a verbalno je napadao i članove porote navodeći, bez konkretnih dokaza, da sud „bira prikrivene progresivne aktiviste koji lažu sudiju kako bi bili deo porote“.

Zbog tih tvrdnji, jedan član porote je odustao od te funkcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.