Suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 3. juna

0
Foto Nedeljnik

Suđenje optuženima za paljenje kuće novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića zakazano je za 3. jun, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u Drugom osnovnom sudu u Beogradu.

Jovanoviću je pre godinu i po, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine oko 3.30 časova zapaljena kuća u kojoj su bili njegova supruga i on, a spasli su se bekstvom.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, prethodno ročište trebalo je da se održi 30. marta, ali je odloženo zbog pandemije.

Suđenje optuženima, bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, policajcima iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, počelo 9. aprila prošle godine.

Simonović, koji je optužen da je naručio paljenje kuće novinara, negirao je da je učestovao u organizovanju, a pred sudom je izjavio da se “apsolutno ne oseća krivim”, kao i da ne pristaje na naknadu štete Jovanoviću.

Na suđenjima Mihailović i Novaković su promenili svoje iskaze date u policiji jer su, kako su naveli, “izrečeni pod prisilom Uprave kriminalističke policije”.

Mihailović je kazao da je izmislio priznanje da mu je Simonović obećao 1.500 evra da zaplaši novinara, a Novaković je kazao da Simonovića ne poznaje.

Za Marinkovićem, koji se sumnjiči da je direktan izvršilac paljenja 12. decembra 2018. godine, raspisana je poternica.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački priznala je tužilaštvu da je dovezla Marinkovića do mesta napada i sklopila sporazum o priznanju krivičnog dela. Ona je osuđena na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je na suđenju, u svojstvu svedoka, izjavio je da je nakon što mu je kuća izgorela nepoznata osoba došla u kuću i ponudila “bezobraznu cifru kako bi postupak protiv Simonovića bio “stavljen pod tepih”.

(Beta)