Sud za zločine OVK: Uhapšen Salih Mustafa optužen za zločine na Kosovu…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Sud za zločine OVK uhapsio je danas na Kosovu Saliha Mustafu, optuženog za ratne zločine na Kosovu.

Kako je saopštio portparol tužioca Kristofer Benet (Christopher Bennet), Mustafa je uhapšen “na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak”.

“U ovom trenutku se vrši prebacivanje gospodina Mustafe u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu gde će se njegovo prvo pristupanje sudu bez odlaganja obaviti pred sudijom za prethodni postupak”, piše u Benetovom saopštenju.

Benet nije precizirao za koje je tačno zločine Mustafa optužen, ali je najavio da će nove informacije biti objavljene u dogledno vreme.

Tokom rata na Kosovu Mustafa je bio komandir OVK u operativnoj zoni Lab.

Mustafa je prva zvanično optužena i uhapšena osoba u radu Suda koji je osnovan 2015. godine pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova.

Mandat suda da krivično goni počinioce zločina na Kosovu 1998-2000 proistekao je iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija (Dick Marty) o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Po tom izveštaju, nekim od srpskih zarobljenika OVK, u Albaniji su vadjeni organi koji su potom prodavani na crnom tržištu.