Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda u vezi zabrane Zakona o slobodi veroispovesti.

Advokatska kancelarija je tražila da se zabrani sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, saopštila je Vlada Crne Gore.

Advokatska kancelarija Radić iz Beograda podnela je 27. i 30. januara 2020. godine inicijative Evropskom sudu za izdavanje privremene mere kojom bi se državnim organima Crne Gore zabranilo sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti, do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore po podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti ili do zaključenja temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

„Sud u Strazburu je odbio ovakav zahtev, o čemu je zvanično obaveštena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava“, navodi se u saopštenju Vlade.

Podsećaju da je još 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve koja je zahtevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

„Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC, kojoj se pridružila i Republika Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali ‘postojeću imovinu’ niti ‘legitimno očekivanje’ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtevali. Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi veroispovesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljenja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu“, navode iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore piše RTCG.

Komentar(1)

  1. Miloš J. Kosovac
    8. фебруар 2020. 22:11

    Evo mojih komentara koje Postirem od kada je namtnut problem. A ove sam juče podneo Oragnizatorima protesta Pravnog fakulteta u Beogradu, pod parolom "Ne damo vam svtinje": „Neznaje je jedini porok“ Alber Kami Šta bi sa pokojnim profesorom vašeg fakulteta, koga posebno slavite, Slobodanom Jovanovićem, zašto nikada ga nije primio u audijenciju Čerčil, a bio je predsednik Kraljevske vlade u izbeglištvu, znajući da je Britanski premijer mrzeo komuniste, a susretao se sa vođom komunista, Josipom Brozom? Očigledno Doktor pravnih nuaka nije znao ono što je znao novinar Vinston Čerčil. Ma da je znanje jedno, a razumevanje drugo. Znanje, samo po sebi, ne pruža razumevanje, niti se razumevanje uvećava samim uvećanjem znanja. No vi što mislite da se borite za pravdu nemate znanje, tj. razumevanje, koje je posedovao Seneka, koji je živeo početkom Nove ere. A zaključio je i ovo:“ Obični ljudu misle da je religija istinita, mudri veruju da je neistinita, a vladari veruju da je korisna.“ To znači, da su vaši protesti u službi vladara, ovog u Srbiji ili onog u Crnoj Gori. A učeni na Pravnom fakultetu treba da se koriste Platonovom defnicijom države, koja još uvek važi: Država je sredstvo za ekploataciju klase koja nema vlast, od strane klase koja je ima. Mnogo pre Seneke, još u šestom veku pre n. e. Heraklit Efeski je otkrio da „Kosmos nije stvoren ni od bogova ni od čoveka, nego je uvek bio, jeste i biće večita vatra“, što je kasnije potvrdila savremena nauka. A da su Srbi hrišćani znali bi i ovo: „Hrišćanstvo je komunizam iz ljubavi“ (filozov religije, Adolf Harmack). Nažalost, istina je ono što je Samuel Klemens, poznatiji kao Mark Tven, rekao svom rpijatelju, Nikoli Tesli, dok ga je tešio što su mu kapitalistički đavoli uništili Laboratorijju, a on se po ugledu na svoga oca pravoslavnog sveštenika i majke po duhu ravne Mariji, majke Isusove, kleo zločince pozivajući se na Boga: “Čuj Nikola, kada bi Hrist sada bio ovde, postoji nešto što sigurno ne bi bio – hrišćanin!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.