Džulijan Asanž ostvario je pobedu u njegovoj kontinuiranoj borbi protiv izručenja iz Velike Britanije, nakon što su sudije Visokog suda u Londonu odobrile njegov zahtev za žalbu, piše Gardijan.

Dve sudije su, piše Gardijan, odložile odluku u martu da li Asanž, koji pokušava da izbegne suđenje u SAD-u zbog optužbi za špijunažu u vezi sa objavljivanjem hiljada tajnih i diplomatskih dokumenata, može da iznese svoj slučaj na drugo žalbeno ročište.

Kako Gardijan piše, Asanž je mogao da dobije pravo na zahtev za žalbu, pod uslovom da administracija Džoa Bajdena ne može da obezbedi sudu odgovarajuće garancije „da aplikant (Asanž) ima pravo da se osloni na Prvi amandman, da aplikant nije oštećen na suđenju, uključujući i kaznu, zbog svoje nacionalnosti, da mu se pružaju ista prava Prvog amandmana (sloboda govora) kao građaninu SAD-a, i da smrtna kazna nije izrečena“.

Pravni argumenti u ponedeljak, kako piše, su se fokusirali na pitanje da li će Asanžu biti dozvoljena zaštita Prvog amandmana. Asanžev tim nije osporavao garanciju u vezi sa smrtnom kaznom, prihvatajući da je to „jasno izvršno obećanje“, prenosi N1.

Asanž je optužen za 17 optužbi za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu računara, navodi ovaj medij, što ga dovodi do maksimalne kazne od 175 godina zatvora, zbog objavljivanja velike količine tajnih američkih dokumenata na njegovom veb sajtu pre gotovo 15 godina.

Američki tužioci tvrde da je Asanž, 52-godišnjak, podsticao i pomagao analitičaru obaveštajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade diplomatske kablove i vojne datoteke koje je Vikiliks objavio, stavljajući živote u opasnost, piše Gardijan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.