Sud u Hagu: “Situacija u Ukrajini se može pogoršati ako međunardona zajednica ne bude ujedinjena”

0
EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Glavni tužilac Međunardnog kriminalnog suda u Hagu Karim Kan zatražio je od koalicije zemalja da podrže njegovu istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, rekavši da bi stvari mogle da postanu još gore ukoliko međunarodna zajednica ne bude delovala što pre, prenosi Gardijan.

Kan je govorio na sastanku kom su prisustvovali tužioci i ministri pravde desetine zemalja koje su sudu u Hagu ponudile finansijsku, vojnu i legalnu podršku.

On je zvanično pokrenuo formalnu istragu kako bi utvrdio da li je došlo do ratnih zločina i zočina protiv čovečnosti u Ukrajini 28. februara.

“Ukoliko uspemo da iskoristimo ovaj trenutak kolektivno i ukoliko možemo da utvrdimo zakone, to će biti od koristi ne samo za ovu kancelariju ili sud, nego za celokupan međunardoni pravni poredak”, rekao je Kan.

“Međutim, ukoliko ne uspemo da kolektivno odgovorimo u ovom trenutku, stvari mogu postati još gore i istorija nam neće suditi dobro, kao ni žrtve širom sveta”, zaključio je on.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je ranije da “nema sumnje da ono što Rusi rade u Ukrajini spada u kategoriju ratnih zločina”.