Sud rudarima iz Tuzle zabranio štrajk: Oni najavljuju “novu Husinsku bunu…”

0

(Beta) – Opštinski sud u Tuzli rudarima Rudnika uglja Kreka zabranio je održavanje generalnog štrajka, najavljenog za 16. avgust ove godine, bez prava žalbe na sudsku odluku.

Sarajevski portal Klix objavio je da su rudari spremni na novu “Husinsku bunu”.

“Sudsku presudu prihvatamo, legalisti smo, ali im pripremamo odgovor. Sistem će sada videti kako ćemo ići dalje, jer ćemo sutra doneti zaključke po kojima štrajka neće biti, ali, ako krene bilo kakva realizacija odluke o prekidu rada za 30 odsto radnika, mi idemo na masovne proteste pred zgradom Elektroprivrede BiH u Sarajevu i direkcije Rudnika Kreka u Tuzli”, izjavio je predsednik sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

Prema njegovim rečima, krenuće nova “Husinska buna”, na koju je sistem naterao rudare.

Zbog odluke uprave Rudnika da bi 30 odsto rudara trebalo biti poslano na takozvano “čekanje”, rudari su najavili stupanje u generalni štrajk.

Potom je vršilac dužnosti direktora Rudnika uglja Kreka Husein Trumić Opštinskom sudu u Tuzli predložio meru zabrane održavanja generalnog štrajka, koju je sudija Rukija Jusupović prihvatila, onemogućivši tako Sindikalnoj organizaciji rudnika dalju borbu, navodi se u tekstu.

Trumić je u predlogu sudu naveo da održavanje štrajka treba zabraniti zato što za to “nisu ispunjeni uslovi iz Zakona o štrajku Federacije BiH”, naglašavajući da nije okončan “postupak mirenja”.

Predsednik sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić naveo je da “sistem ima nameru obračunavanja s rudarima”, dodavši da su rudari mirovnom veću dostavili predlog svojih kandidata i predlog mirovnog sporazuma, ali da uprava Rudnika do danas nije sazvala mirovno veće.

“Politika koju vodi uprava Rudnika i Elektroprivreda BiH nije smislena, jer smo ovih dana imali teže povrede radne discipline i takvi ljudi su suspendovani uz naknadu od 70 odsto od prosečne plate, a, s druge strane, imate radnika koji nije kriv i njih šalju na prekid rada uz 60 odsto naknade”, dodaje Tokić.

On je još rekao da se rudnici svesno dovode u stanje da bi se u njima smanjila proizvodnja.

“Radnici to neće dozvoliti. Sada smo još odlučniji u svojoj nameri”, naglaiso je Tokić.

Ako uprava Rudnika Kreka ispuni svoju najavu, na “čekanje” bi trebalo da ide oko 600 rudara.