Sud odlučio: Petao Moris sme da kukuriče u zoru a vlasnica dobila 1000 evra odštete

0
Foto Profimedia

Francuski sud odobrio je nastavak jutarnjeg kukurikanja petlu Morisu čije je pevanje u zoru simbol ruralne tradicije, ali je nerviralo komšije koje su ga optužili da ih prerano budi, rekao je Žulijan Papino, advokat vlasnice.

“Moris je pobedio tužioce i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici hiljadu evra odštete i kamata, kao i troškove pravnog postupka”, rekao je Papino nakon što je sud objavio presudu.

“Ja sam bez teksta. To je pobeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka”, veselo je rekla Korin Feso, prenosi N1.

“Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe”, dodala je, aludirajući na žalopojke koje se pojavljuju u poslednje vreme, jer pridošlicama u ruralni svet smetaju seoski zvukovi.

“Zbog čega se ne bi doneo “Morisov zakon” koji bi štitio sve ruralne zvukove”, upitala je.

Papino je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati počinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.

Ova afera počela je banalnom žalbom zbog komšijskog remećenja mira. Podneo ju je par penzionisanih poljoprivrednika iz departmana Haute-Vienne kojima je smetalo Morisovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog letnjikovca na ostrvu Oleron na atlantskoj obali.

Za nekoliko meseci Morisova neizvesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u Njujork tajmsu, majice s natpisom “Let me sing” (Pustite me da pevam), kao i peticija za spas petla koja je sakupila 140.000 potpisa.