Sud odbio zahtev odbrane: Pravnosnažna presuda Ratku Mladiću 8. juna

0

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtev odbrane da bude odloženo izricanje pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću, zakazano za 8. jun, preneo je N1.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (78), Haški tribunal je prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH, 1992-95.

Apelaciono veće suda je, odbijajući zahtev odbrane kao neosnovan, ocenilo da general Mladić i bar jedan od njegovih branilaca mogu prisustvovati izricanju presude ili u sudnici ili preko video veze.

Odbrana je, prethodno, zatražila odlaganje uz obrazloženje da Mladić odbija da zasedanje prati preko video veze i insistira da izricanju presude u sudnici prisustvuju i on i oba branioca, Branko Lukić i Dragan Ivetić. Ivetić, po podnesku odbrane, ne može da bude prisutan zbog bolesti, a Lukić zato što poštuje Mladićeva uputstva.

Apelaciono veće odbilo je te argumente odbrane, naglašavajući da, po pravilima suda, pravo optuženog da prisustvuje procesu ne znači nužno i fizičko prisustvo u sudnici i ne isključuje praćenje zasedanja preko video veze.

Sudije su podvukle i da su branioci obavezni da zastupaju svog klijenta, u skladu sa nalozima suda i da bar jedan od Mladićevih advokata može prisustvovati izricanju presude.

Apelaciono veće odbilo je i zahtev odbrane da, pre izricanja presude, bude utvrđeno da li je Mladić procesno sposoban zbog posledica moždanih udara.

U odluci, sudije su iz zahteva branilaca citirale da im je sam Mladić dao uputstva i preneo „svoj nedvosmislen stav“, kojim je odbio da izricanje presude prati preko video veze.

Haški tribunal je 22. novembra 2017. godine Mladića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su žalbom zahtevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Apelacionim većem, koje će doneti pravosnažnu presudu generalu Mladiću, predsedava sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije. Članovi veća su sudije Mustafa El Baža, Aminata Engum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

Okončanje haškog procesa generalu Mladiću već je par puta odlagano zbog pandemije koronavirusa i operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut u martu prošle godine.

Sredinom novembra prošle godine, bila je odložena i rasprava o stanju u postupku, zato što Mladićevi branioci nisu mogli da doputuju u Hag zbog ograničenja usled pandemije, a general je odbio da se zasedanje održi putem video veze.

Mladić je poslednji put u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine, za vreme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.