Sud odbacio razbijanje Fejsbuka na više kompanija: “Nedostaju činjenice…”

0

Državni regulatori u SAD koji pokušavaju da razbiju Fejsbuk na više kompanija pretrpeli su težak poraz presudom od ponedeljka, piše Njujork tajms.

Reč je o istorijskoj presudi koja bi mogla da odredi dalji tok razvoja tehnoloških kompanija širom sveta.

Sudija je presudom odbacio jedan od glavnih argumenata Federalne komisije za trgovinu i predstavnika više od 40 saveznih država da Fejsbuk ima monopol nad društvenim mrežama. U odluci se navodi da tužioci nisu uspeli da obezbedne dovoljnu količinu dokaza i činjenica da bi podržali svoju tvrdnju. Imaju 30 dana da te dokaze i pronađu, piše Njujork tajms.

Dodao je i da su vlasti predugo čekale da bi iznele slučaj pred sud, jer se presuda odnosi na sporazume sklopljene tokom 2012. i 2014. godine.

Ovom presudom zadat je težak udarac pokušajima da se obuzda velika moć koju su tokom poslednjih nekoliko godina stekle velike tehnološke kompanije. Presuda ukazuje i na potrebu da se donesu novi zakoni o zabrani monopola, jer su postojeći stari više od 100 godina.

„Ovo baš boli“, rekao je za „Njujork tajms“ Vilijam Kovačić, bivši direktor Federalne komisije za trgovinu.

„Ovo je podsetnik svima koji su hteli dramatičnu akciju protiv velikih tehnoloških kompanija da to neće biti lako, jer sudovi drugačije gledaju na antimonopolski sistem“, dodao je on.

Predstavnici komisije, kao i državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms izjavili su da analiziraju presudu i da će razmotriti dalje korake.

U međuvremenu se oglasila i sama kompanija koja je bila predmet slučaja.

„Raduje nas to što je sud prepoznao mane žalbi državnih organa na Fejsbuk. Svaki dan se pošteno takmičimo kako bismo osvojili vreme i poverenje ljudi i nastavićemo da pravimo sjajne proizvode za pojedince i biznise koji koriste naše usluge“, izjavio je Krostofer Sgro, glasnogovornik Fejsbuka.

Akcije Fejsbuka skočile su 4,2 odsto posle presude, a kompanija je po prvi put prešla prag od milijardu dolara tržišne kapitalizacije. To je dosad pošlo za rukom samo šačici svetskih kompanija.