Sud naložio povlačenje Interpolove poternice za Marijom Milošević: “Nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja”

0
Printscreen/YouTube/Azra Redžić Radulović

Prvi osnovni sud u Beogradu ukinuo je pritvor i naložio Interpolu da povuče međunarodnu poternicu koja od 2006. godine bila raspisana za Marijom Milošević, ćerkom nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, prenosi RTS, pozivajući se na agenciju Tanjug.

“Ranije danas je sud je zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja Miloševićeve obustavio krivični postupak, koji se vodio zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti”, precizirala je portparolka suda Bojana Stanković.

Ona je bila optužena jer je prilikom hapšenja svog oca 1. aprila 2001. pucala u vazduh u dvorištu vile ”Mir”, iz koje je on izveden, a na teret su joj se stavljala krivična dela nedozvoljenog posedovanja oružja i ugrožavanja sigurnosti više ljudi, među kojima je bio i Čedomir Jovanović.

Po proteku 20 godina od ovog događaja po zakonu je, 1. aprila nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za ugrožavanje sigurnosti, dok je za oružje apsolutna zastarelost nastupila još 2007. godine.

U ovom postupku koji je ranije vodilo Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu Miloševićeva je krajem septembra 2002. godine bila uslovno osuđena na osam meseci zatvora, s rokom provere od dve godine, ali je ta presuda bila ukinuta po žalbi njenog branioca i naloženo je ponavljanje suđenja.

Sredinom novembra 2004. godine počelo je ponovljeno suđenje, ali se ona nije odazvala na pozive zbog čega je 2006. godine raspisana poternica za njom.

Nakon uspostavljanja nove mreže sudova odlučeno je da se sačeka da postane dostupna sudu, što se nije dogodilo.

Miloševićeva je uzela crnogorsko državljanstvo i godinama živi na Cetinju.