Subvencije za zamenu stolarije: U petak potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/MO)

(Beta) – U Кraljevu će u petak biti potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama o subvenicijama za zamenu stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti, najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Biće potpisani i uručeni ugovori gradovima i opštinama koje su ispunile sve uslove za početak realizacije projekta. Nakon toga, nastavak procedure je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva – za kompanije i gradjane”, rekla je danas ministarka tokom posete Smederevu.

Istakla je da bi smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo da bude nacionalni cilj, zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će biti potrebno izmedju 400 miliona i 500 miliona evra.

Mihajlović je ukazala na ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, jer je  prosečna potrošnja energije za 40 odsto veća u odnosu na EU.

Ona je najavila i da će za mesec dana biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

“Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome. To je pitanje korišćenja ovnovljivih izvora energije, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju”, rekla je Mihajlović.