Tokom 2019. godine, u Subotici su realizovani brojni projekti započeti i pre 30 godina, te je tako ovaj grad postao jedan od lidera kada je reč o privlačenju domaćih i stranih investicija i otvaranju novih radnih mesta. Ništa manje važno je i oživljavanje Palića, kao i zavreštak radova na Ipsilon kraku Koridora 10 od Subotice do graničnog prelaza Kelebija.

Kako je istakao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ovaj grad se može pohvaliti činjenicom da će uskoro biti završeni projekti započeti pre gotovo 30 godina: „Godina na izmaku je prošla u znaku privlačenja domaćih i stranih investicija, otvaranja novih radnih mesta, oživljavanja Palića i velike posvećenosti realizaciji kapitalnih projekata. Projekti koji su odavno započeti, a godinama nisu realizovani, sada se privode kraju i u najskorijem roku će biti završeni. U narednoj godini, koncentrisaćemo se na nastavak opremanja komunalne infrastrukture, kao i dalje privlačenje investitora“, istakao je Laban.

Nakon više od tri decenije biće završena rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta, te će u 2020. godini moći nesmetano da se održavaju prve predstave.

U 2019. godini u Subotici su fabrike otvorile brojne strane kompanije među kojima su italijanski „Ondaplast” za proizvodnju plastičnih ploča i materijala, što je investicija vredna 6,5 miliona evra. Zatim je u Privrednoj zoni „Mali Bajmok” otvorena fabrika nemačke kompanije „B+B Thermo-Technik GmbH“ za proizvodnju termotehničkih senzora što je Subotici donelo još milion evra. A kao najveća investicija u protekloj godini, nemačka kompanija „Boysen“ koja se bavi proizvodnjom izduvnih sistema za automobile započela je izgradnju proizvodnog pogona – ovaj investicioni projekat obuhvata ulaganje u vrednosti od približno 60 miliona evra i zapošljavanje više od 500 radnika na neodređeno vreme, u roku od pet godina.

Jačanje preduzetničkog i inovativnog duha omogućeno je kroz otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra u koji je uloženo više od 40 miliona dinara, a sa težnjom da se osnaži inovativni potencijal Okruga.

Među prioritetima subotičke lokalne samouprave i u ubuduće će biti posvećivanje pažnje projektima koji će podržati stvaranje uslova da mladi, obrazovani ljudi koji su trenutno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje, ostanu u Subotici i doprinesu njenom napretku i razvoju.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.