Britanske diplomate povući će se iz institucionalnih struktura EU u Briselu u roku od nekoliko dana, po planu vlade Borisa Džonsona, piše britanski „Gardijan„. 

U nastojanju da se ojača poruka da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, britanske diplomate će prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu, navodi list. 

Ovaj potez je, kako kažu zvaničnici u Londonu, u skladu sa prvim obraćanjem Borisa DŽonsona u Donjem domu parlamenta kada je rekao da će osloboditi britansku diplomatiju od evropskih poslova. 

Kritičari smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Britaniju bez uvida u odluke EU što bi moglo škoditi nacionalnom interesu. 

„Gardijan“ podseća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će ostalih 27 članica razmatrati pitanja bezbednosti, panevropski odgovor o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, spoljnu politiku i zaštitu interesa potrošača, prenosi Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab najavio je da će prisustvovati susretu šefova evropskih diplomatija krajem avgusta u Helsinkiju. 

Nije poznato dokle će ići britansko povlačenje diplomata iz EU do 31. oktobra, piše „Gardijan“ i podseća da je njih oko 150 stalno prisutno u Briselu gde lobiraju za britanske interese.

Poslanica lidera liberalnih demokrata u Evropskom parlamentu, Luisa Porit, izjavila je da „Boris Džonson nepotrebno sabotira britanski uticaj u Evropi“.

„Ovakvo nadmeno ponašanje potkopava naše mesto u svetu i naši evropski susedi i saveznici će nas tretirati kao nesnalažljive“, kaže ona.

„Margaret Tačer i Vinston Čerčil bili bi zgroženi ovakvom kratkovidnošću. Trebalo bi da budemo vodeći u Evropi, a ne da podrivamo spostvene isterese“, dodaje ona.

U stalnom predstavništvu Velike Britanije u Briselu ima oko 150 diplomata koji lobiraju za britanske interese tokom izrade nacrta stavova i propisa EU.

Komentar(1)

  1. Eto!
    16. август 2019. 06:10

    Po meni, EU je ODAVNO trebao da izbaci V. Britaniju, cim je "anrod" izglasao Bregzit, Ovo mu sad dodje kao oni mi kad smo se namestali ko macka s macicima - te oni 'oce da se otcepe, a mi ne damo, te odma' ce da propadnu cim odu... A kako se to zavrsilo, dobro znamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.