Ambasada Švedske organizovala je zajedno sa master studijskim programom UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment i EUNIC mrežom četvrti događaj iz ciklusa EUNIC Talks na temu novoosnovanog Muzeja istorije žena u Stokholmu. Tim povodom u Beogradu su gostovale Helen Laršon Puset, kustoskinja, suosnivačica i mendžerka za kolekcije, istraživanje i razvoj u Muzeju istorije žena u Stokholmu, kao i Lina Thomsgard direktorka Stokholmskog muzeja istorije žena.

Iako žene čine polovinu svetske populacije, dominantno nasleđe i istorijski narativi širom sveta su patrijarhalni-muškarci su uvek glavni protagonisti. Stokholmski muzej istorije žena je novi, inovativni muzej koji nema svoju zgradu, već prikazuje događaje tamo gde su se i odigrali – u javnim prostorima. Muzej je zamišljen kao saradnja muzeja, arhiva i pozorišta i ima nameru da ispriča istoriju žena koja još nije ispričana.

„Pretvorićemo ceo Stokholm u Muzej istorije žena i koristićemo različite platforme da ispričamo priče o ženama. Ti narativi već postoje u arhivima, samo ih treba pronaći i istražiti“ rekla je Lina Thomsgard, osnivačica i direktorka Stokholmskog muzeja istorije žena. Ona je dodala da se svaka priča može ispričati na drugačiji način, kroz šetnju gradom, filmove ili predavanja.

Helen Laršon Puset je istakla da je postavljanje ovog muzeja trajalo 31 dan i da Beograd nije slučajno odabran da se uradi evaluacija. „Radila sam nekoliko godina u Beogradu i lično sam upoznata sa tim koliko značajnog materijala ima u ovdašnjim muzejima i arhivima“ rekla je Helen, nekadašnji ataše za kulturu u ambasade Švedske u Beogradu.

Ona je naglasila da i u Švedskoj, kao i u Srbiji u arhivima dominiraju priče o muškarcima i njihovim dostignućima, a da je namera „muzeja bez zidova“ da se i uspešne priče o značajnim ženama učine dostupnim široj javnosti, jer one to zaslužuju. „Namera nam je da inspirišemo i druge da zavire u istoriju i kreiraju arhive za budućnost“ rekla je Helen Laršon Puset.

Helen i Lina zajedno sa svojim timom trenutno pripremaju deset priča o znamenitim ženama Stokholma koje će biti dostupne na telefonima. „Često nas pitaju – gde je taj muzej? A naš muzej je zapravo koncept, svuda je oko nas, na svim javnim prostorima. Ne postoji tako velika zgrada u koju može da se smesti polovina čovečanstva, što žene zapravo jesu“ rekla je Helen i dodala da ženska istorija nije nešto što može da bude odvojeno od realnosti i da zbog toga njihove priče treba da budu svuda, u celom gradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.