Stupio na snagu Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

0
Foto: Tanjug-AP

U Crnoj Gori je danas stupio na snagu Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, preneo je RTS.

Zakon je usvojen u crnogorskom parlamentu 27. decembra minule godine, uprkos protivljenju Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i dela opozicije.

Usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti prestaje da važi dosadašnji Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Crnogorske vlasti uveravaju da novi zakon garantuje punu slobodu veroispovesti svim vernicima i ravnopravan položaj svih verskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uverenja svim građanima koji nisu vernici.

Pomenuti zakon predviđa da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Zakon predviđa i da ako bilo koja verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je na molitveni skup podrške stradalom narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima, a najavljeno je da će litija u Beogradu krenuti u 16 časova sa Terazija ka Hramu Svetog Save, gde će biti služen moleban.

Na sajtu SPC navedeno je i da patrijarh Irinej “upućuje molitve Gospodu da urazumi ljude koji vode Crnu Goru da prekinu sa nasiljem i otimanjem crkvene imovine”.