Stupa na snagu najstroža mera do sada: Uvodi se opšti karantin u Velsu, Velika Britanija na udaru epidemije

0
Beta - Dominic Lipinski/PA via AP

(Beta-AFP) – Najstroža mera uvedena tokom epidemije u Velikoj Britaniji biće u pokrajini Vels gde su vlasti danas najavile dvonedeljni karantin stanovništva od petka u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Tri miliona građana Velsa od petka u 18.00 biće pozvano da “ostanu u svojim domovima”, rekao je premijer te britanske pokrajine Mark Drejkford (Drakeford) novinarima i dodao da je dvonedeljno trajanje te zaštitne mere najkraće moguće, a da bude efikasna.

Biće zatvorene radnje s robom čija kupovina nije nužna, a u drugoj nedelji karantina biće nastave u osnovnim i nekim srednjim školama.

Premijer Velsa je rekao da će biti izdvojeno oko 300 miliona funti (330 miiona evra) pomoći.

Karantin je “poslednja šansa da ponovo steknemo kontrolu nad virusom i izbegnemo duži karantin koji bi naneo više štete”, dodao je on i upozorio na mogućnost preopterećenja zdravstvenog sistema.

Vels je prošle nedelje zabranio dolazak građana iz zona sa velikim brojem zaraženih koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Vlada premijera Borisa Džonsona (Johnson) za sada se zalaže za mere na lokalnom nivou izbegavajući opšti karantin, koji ipak nije isključen. Oko 28 miliona građana je sada obuhvaćeno tavim merama.

Porodična i okupljanja sa prijateljima zabranjena su na nekim područjima Engleske i u Londonu gde je rizik od zaraze na drugom od moguća tri stepena.

Pokrajina Severna Irska sa 1,9 miliona stanovnika, zatvorila je pabove i restorane na četiri nedelje, dok je školski raspust produžen na dve nedelje.

U Velikoj Britaniji od korona virusa je umrlo više od 43.000 ljudi od početka epidemije, pto je više nego u ostalim zemljama Evrope.