Studija: “Vakcina kompanije AstraZeneka najefikasnija u sprečavanju od hospitalizacije…”

  0

  Vakcina kompanije AstraZeneka protiv koronavirusa, koju je primilo oko 25 miliona Britanaca, najefikasnija je u sprečavanju inficiranih od hospitalizacije, pokazuju rezultati nove studije iz Bahreina – sprovedene u saradnji sa Univerzitetom Kolumbija – a prenosi britanski San.

  “Samo 1,52 odsto onih koji su primili vakcinu napravljenu u Oksfordu je hospitalizovano zbog problema sa koronavirusom, a samo jedan od 3.000 premine od posledica kovid-19. Kod vakcine kompanije Fajzer taj procenat je 1,99 odsto”, ističe se u studiji.

  Takođe, stopa smrtnosti kod Fajzerove vakcine iznosi 0,15 odsto, dok je kod AstraZenekine vakcine taj procnat 0,03 odsto.

  Manje impresivne rezultate, kada je reč o sprečavanju inficiranih koronavirusom od hospitalizacije, postigli su ruski Sputnjik (2,24 odsto slučajeva zahtevalo je bolničku negu) i kineski Sinofarm (6,94 odsto).

  Istraživači su saopštili da su “sve četiri vakcine smanjile rizik od infekcije koronavirusom, kao i hospitalizacije, prijema na intenzivnu negu i smrti, u poređenju sa nevakcinisanim slučajevima”.

  Dr Simon Klark, profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu u Redingu, rekao je da studija pokazuje kako “ljudi u Velikoj Britaniji mogu biti sigurni da dobijaju najbolje dostupne vakcine.

  “AstraZeneka i Fajzer pružaju dobru zaštitu”, kaže dr Klark.