Studija: “Nova terapija uništava tumore glave i vrata, kod nekih pacijenata bolest je nestala u potpunosti”

0

Naučnici su otkrili da novi način lečenja raka može eliminisati tumore kod pacijenita obolelih od raka glave i vrata čije se stanje, do sada, dijagnostikovalo kao neizlečivo, prenosi Gardijan.

“U velikom i značajanom ispitivanju, koktel imunoterapijskih lekova ‘skoristio’ je imunološki sistem pacijenata da ubiju sopstvene ćelije raka i izazvao ‘pozitivan trend preživljavanja'”, saopštili su istraživači studije iz Instituta za istraživanje raka (ICR).

Jedan pacijent, za koga se “očekivalo da će preminuti pre četiri godine”, istakao je kao nešto “neverovatno” trenutak kada su ga medicinske sestre pozvale posle nekoliko nedelja od kada se pridružio studiji i saopštile mu da je tumor “potpuno nestao”. U pitanju je penzioner star 77 godina. Sad je bez znakova tumora, i prošle nedelje je proveo na krstarenju sa suprugom.

Naučnici su otkrili da kombinacija lekova “nivolumaba” i “ipilimumaba” dovodi do smanjenja veličine tumora kod neizlečivo obolelih od raka glave i vrata. Kod nekih je tumor potpuno nestao, a lekari su zaprepašćeni “činjenicom da nema znakova bolesti”, piše Gardijan.

“Kombinacija dva leka za imunoterapiju mogla bi se pokazati kao efikasno i novo oružje protiv nekoliko oblika raka u poodmakloj fazi”, smatraju stručnjaci.

Rezultati drugih ispitivanja kombinacije lekova ranije su ukazivali na slične benefite za pacijente sa karcinomom bubrega, kože i creva.

Imunoterapijski tretman, ističu stručnjaci, takođe je izazvao daleko manje neželjenih efekata u poređenju sa često iscrpljujućom prirodom „ekstremne“ hemoterapije, standardnog tretmana koji se nudi mnogim pacijentima u poodmaklim fazama raznih tumora.

“Rezultati ispitivanja faze tri, u koje je bilo uključeno gotovo 1.000 pacijenata s rakom glave i vrata čije se stanje smatralo neizlečivim, rani su i ne toliko statistički značajni, ali su ipak klinički značajni“, navode iz ICR-a. Uz to, sapštili su, pojedini pacijenti živeli su mesecima ili godinama duže i imali manje nuspojava.

„Ovo su obećavajući rezultati. Imunoterapije su ‘ljubazniji’ i pametniji tretmani koji mogu doneti značajne benefite pacijentima”, rekao je izvršni direktor ICR-a Kristijan Helin.

Rezultati ispitivanja ukazuju da je kombinacija imunoterapije postigla naročito visoku stopu uspeha kod grupe pacijenata čiji su tumori imali visok nivo imunološkog markera zvanog “PD-L1”.

Stope preživljavanja kod osoba s visokim nivoom “PD-L1”, koje su primile koktel imunoterapije, bile su najveće ikada prijavljene u prvom terapijskom ispitivanju raka glave i vrata. Pacijenti su u proseku živeli tri meseca duže od onih na hemoterapiji. Srednja vrednost kod ovih pacijenata bila je 17,6 meseci, što je najveći prosek ikada zabeležen u ovoj grupi pacijenata.