Studija: Korona se preko placente može preneti na plod

0
Foto: Profimedia

Novo istraživanje iz Italije ukazuje na to da se koronavirus može preneti preko placente na plod.

“Trudnica sa COVID-19 rodila je dve bebe, obe zaražene koronavirusom”, izjavili su Klaudio Fenicija sa Univerziteta u Milanu i njegove kolege na konferenciji koju je organizovalo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a, piše CNN, prenosi N1.

Proučavali su 31 ženu zaraženu koronavirusom u kasnoj trudnoći u jeku pandemije koronavirusa u Italiji.

Temeljno su testirali žene, njihove bebe kada su se rodile, placentu, pupčanu vrpcu, majčinske vaginalne tečnosti i majčino mleko.

“Dvoje novorođenčadi imalo je pozitivne testove na porođaju”, stoji u izveštaju.

„Naš rezultat ukazuje na to da se vertikalna transmisija dogodila u dva slučaja od 31 koji su proučavani“, rekao je Fenicija na konferenciji za novinare.

“Virus je pronađen u posteljici i krvi iz pupčane vrpce, u vagini trudnice i u mleku”, napisali su istraživači u rezimeu svog rada.

„Ovo je alarm koje bi trebalo da podigne svest o temi koja nije baš dobro proučena“, rekao je Fenicija i dodao:

“Posteljice su bile upaljene, što je takođe znak infekcije. Krv iz pupčane vrpce jednog od novorođenčadi imala je antitela koja su ukazivala na nedavnu infekciju. Ove vrste antitela se obično ne prenose sa majke na bebu, tako da ukazuju da je fetus direktno zaražen”.

Srećom, žene su bile zaražene u poodmakloj trudnoći, tako da je mala verovatnoća da je virus uticao na razvoj beba, rekao je Fenicija.

Zika virus, recimo, može preći sa trudnice na nerođeno dete, ponekad uzrokujući teško oštećenje mozga i stanje zvano mikrocefalija.