Studija: Gubitak čula mirisa i ukusa različiti kod koronavirusa i prehlade

0
Foto: Profimedia

Gubitak čula mirisa jedan je od simptoma koronavirusa, ali je drugačiji kada se osoba prehladi ili dobije grip, kažu evropski stručnjaci koji su proučavali iskustva pacijenata, piše BBC, a prenosi N1.

Gubitak čula mirisa kod osoba obolelih od kovida-19 dešava se odjednom. I obično nos nije nije zapušen niti curi, većina osoba koja ima koronavirus i dalje može slobodno da diše.

Drugi simptom je gubitak čula ukusa.

To nije situacija kao kad je čulo ukusa smanjeno zato što pacijent nema čulo mirisa, kažu istraživači za časopis “Rhinology”.

Oboleli od koronavirusa koji imaju ovaj simptom ne mogu da osete razliku između gorkog i slatkog.

Stručnjaci sumnjaju da se ovo dešava jer virus napada nervne ćelije koje su direktno povezane sa osećajem za miris i ukus.

Glavni simptomi koronavirusa su: visoka temperatura, kontinuirani kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa.

Svako sa ovim simptomima treba da se povuče u izolaciju i uradi test na koronavirus. Članovi prodice koji žive sa osobom koja ima ove simptome takođe treba da se izoluju, kako se virus ne bi širio.

Istraživanje čula mirisa

Vođa istraživanja, profesor Karl Filpot sa Univerziteta u Istočnoj Angliji, testirao je čulo ukusa i mirisa kod 30 dobrovoljaca od čega je 10 obolelo od kovida-19, isto toliko ih je imalo tešku prehladu i preostalih 10 osoba su bile zdrave.

Gubitak čula mirisa bio je češći kod osoba sa kovidom-19. Oni nisu mogli da identifikuju mirise i nisu mogli da razluče gorke i slatke ukuse.

“Izgleda se da su to karakteristike koje razlikuju koronavirus od ostalih respiratornih virusa”, kaže profesor Filpot, koji radi za humanitarnu organizaciju “Fifth Sense”, osnovanu da bi pomagala ljudima koji imaju poremećaj čula ukusa i mirisa.

„Ovo je uzbudljiv zaključak, jer to znači da bi testiranjem čula ukusa i mirisa možda moglo da se utvrdi da li pacijent ima kovid-19, običnu prehladu ili grip”.

Rekao je da ljudi mogu i sami da testiraju da li im čulo ukusa i mirisa funkcioniše, tako što će koristiti kafu, beli luk, pomorandže, limun i šećer.

Dodao je da su dijagnostički testovi grla i nosa i dalje neophodni, ukoliko neko misli da ima koronavirus. Čulo ukusa i mirisa se vraća posle nekoliko nedelja kod većine ljudi koji su bili bolesni od koronavirusa.

Profesor Endru Lejn je stručnjak za probleme nosa i sinusa na Univerzitetu Džons Hopkins u Americi. On i njegov tim proučavaju uzorke tkiva iz nosa kako bi istražili kako koronavirus utiče na gubitak mirisa, a svoja otkrića objavili su u “European Respiratory Journal”.

Ustanovili su prisustvo visokog nivoa enzima u delu nosa koji je odgovoran za to što možemo da osetimo miris. Smatra se da je taj enzim, koji se zove ACE-2 (angiotensin-konvertujući enzim II), polazna tačka koja omogućava koronavirusu da uđe u ćelije tela i izazove infekciju.

Nos je jedno od mesta gde SARS-CoV-2, virus koji izaziva kovid-19, ulazi u telo.

Profesor Lejn kaže da se sprovode laboratorijski eksperimenti kako bi se utvrdilo da li virus zaista koristi ove ćelije kako bi ušao u telo i inficirao ga.

„Ukoliko je to slučaj, možda ćemo moći da se izborimo sa infekcijom antivirusnim terapijama koje se daju direktno kroz nos”, kaže profesor Lejn.