Studija: Do 87 odsto slučajeva koronavirusa u Vuhanu ostalo neotkriveno

0
Foto: Profimedia

Postoji mogućnost da je u periodu između januara i marta do 87 odsto slučajeva novog koronavirusa u Vuhanu ostalo neotkriveno, navodi se u studiji objavljenoj u britanskom stručnom časopisu “Nature”, prenosi N1.

Studija, čiji je autor grupa kineskih stručnjaka sa sedištem u tom gradu iz kog je krenula pandemija prošle godine, otkrila je da između 53 i 87 odsto infekcija pre 8. marta nije bilo identifikovano, što potencijalno uključuje asimptomatske i blage slučajeve.

Neuzimanje u obzir tih slučajeva svelo je stopu reprodukcije na samo 0,28. To bi značilo da je u proseku bolest sa jedne zaražene osobe prešla na manje od jedne osobe, a to je onda ukazivalo da je epidemija pri kraju.

Stopa reprodukcije tokom rane epidemije bila 3,54, prema recenziranom radu, mnogo veća od one kod SARS-a i MERS-a. 

Ta otkrića ističu “rizik koji predstavljaju neidentifkovani slučajevi u promeni intervencijskih strategija”, rekli su autori.

Dijagnostičke smernice koje je objavila kineska vlada u to vreme određivale su da se asimptomatske infekcije, iako potvrđene laboratorijskim testiranjem, ne ubrajaju u “potvrđene slučajeve” sve dok ne pokažu kliničke manifestacije.

To je možda umanjilo percepciju prijetnje ali i potencijalno smrtonosne bolesti i uticalo na strategije Kine za suzbijanje širenja COVID-19.