Predstavnici studenata iz udruženja „Jedan od pet miliona“ kazali su da će sutra predati rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović ključeve zgrade Rektorata, nakon što je ona ispoštovala dogovor i dala 4. novembar kao datum kada će pitanje spornog doktorata ministra finansija Siniše Malog biti rešeno, preneo je N1.

„Danas smo načinili jedan vrlo važan korak, postigli smo jednu pobedu, ovo je pre svega pobeda studenata koji su u blokadi Rektorata već 12 dana i koji su pokrenuli inicijativu za rešavanje i ovog problema, ali ovo je pobeda Univerziteta u Beogradu i čitave akademske zajednice“, rekla je studentkinja Mila Jovanović za agenciju Beta.

Ona je kazala da studenti koji blokiraju zgradu Rektorata već 12 dana od početka traže, kako je navela, stav, integritet i autonomiju Univerziteta u Beogradu i da su to dobili.

„Danas je Univerzitet u Beogradu pokazao da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji, danas smo dobili konkretan datum i nadležni više neće moći da se igraju odricanja odgovornosti“, kazala je Jovanović.

Dodala je i da je su oni uspeli da reše i neka „goruća pitanja u narednoj nastavnoj godini, kao što je pitanje Univerzijade, što nije uspela do sada nijedna studentska organizacija“.

„Kao što su rekli rektorka je ispoštovala dogovor, a i mi ćemo, ona će sutra dobiti ključeve Rektorata, a mi ćemo od nje dobiti garancije da će sve rečeno biti učinjeno“, poručila je Jovanović.

Popović je u saopštenju navela da upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled UB i da je zato u interesu svih članova akademske zajednice da se to pitanje reši u najkraćem mogućem roku.

„Kao rektorka BU, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta“, navela je Popović u saopštenju.

Komentar(1)

  1. петар
    25. septembra 2019. 01:21

    ајде бар овако ако је за утеху. ректорка је морала и без њих да реагује или бар одмах по отпочињању протеста а не 12 дана касније. имам утисак да није из страха али да је и њој одмах све било јасно. тако да ово јесте победа али пирова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.