Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović je u obraćanju okupljenim studenima ispred Filozofskog fakulteta rekla da će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da ispuni njihove zahteve, od kojih je prvi da ne budu iseljeni iz studentskih domova što je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Studenti su rektorki predali danas zahteve, zbog kojih su se okupili na protestu, nakon čega su odustali od najavljene šetnje do Vlade Srbije, što je bila ranije najavljena adresa na kojoj su ti zahtevi trebalo da budu predati.

Popović je rekla da je ranije bilo dogovoreno da studenti ostanu u studentskim domovima u toku junskog ispitnog roka i da će se ona založiti da se taj dogovor ispuni.

„Na osnovu razgovora sa Ministarstvom (prosvete) bilo je dogovorno da budu otvoreni studentski domovi u junskom ispitnom roku i očekujem i nadam se na osnovu onoga što je jutos izjavio ministar da će se junski ispitni rok realizovati do kraja, a u skladu sa tim da će studentski domovi biti dostupni studentima dok su na ispitima“, kazala je Popović.

Ona je rekla da je „održavanje domova u domenu ministarstva, a da će, što se tiče onoga što je u nadležnosti Univerziteta biti učinjeno sve što je moguće“.

„Mi smo tu da vas podržimo zato sam i došla. Ne mogu da garantujem za ono što nije u mojoj nadležnosti“, kazala je Popović. Studenti, a okupilo se njih nekoliko stotina, su njen govor prekidali skandiranjem „celo leto“, i „ne damo domove“ što se odnosilo na zahtev da u studentskim domovima ostanu tokom letnjeg perioda a ne samo u vreme junskog ispitnog roka.

Studenti su najavili da će „biti na oprezu u naredna tri dana i da će ako ne budu svi njihovi zahtevi do kraja ispunjeni ponoviti skup“ i pozvali predstavnike u studentskim parlamentima da jasno definišu ispunjavanje podnetih zahteva.

Osim da ne budu iseljavani iz studentskih domova, što je bilo najavljeno kao mera za suzbijanje epidemije koronavirusa, među studentskim zahtevima je i da se omogući nadoknada ispitnih rokova za studente zaražene korona virusom. Oni traže da testiranje na koronavirus bude dostupno svim studentima, da se smanji letnja stanarina i da, ako se ne ispune svi njihovi svi studenti dobiju budžetski status u narednoj godini.

Prema procenama više od hiljadu studenta sinoć, nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti iseljeni iz domova, u koje su nedavno vraćeni nakon što su ranije bili iseljeni kao mera u suzbijanju epidemije korona virusa, masovno okupilo na protestu ispred Skupštine Srbije i Predsedništva, sa zahtevom da ostanu u studentskim domovima.

Sa protesta koji se završio posle ponoći oni su najavili današnji nastavak protesta sa istim zahtevom.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.