Struja u Srbiji treba da poskupi bar toliko da se uskladi sa rastom inflacije, smatra Sebatijan Sosa, šef kancelarije MMF u Srbiji.

On kaže da „tarife nisu menjae dve godine“ i da „postoji potreba da se poveća cena struje barem u skladu sa rastom inflacije“. Sosa je novinarima na predstavljanju Izveštaja povodom sprovođenja savetodavnog programa Instrumenta za koordinaciju politike, naveo da „cene električne energije treba menjati postepeno, uzimajući u obzir socijalne implikacije“.

„Vidimo dobre trendove, posebno na fiskalnom planu. Ključni prioriteti su jačanje nivoa ulaganja, javnog i privatnog, treba ponovo uvesti indeksaciju penzija, što je vlast u Srbiji i najavila, kako se penzije ne bi povećavale ad hok. Ipak, treba raditi i na kontroli broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i na reformi sistema zarada“, kazao je Sosa i doda: „to poskupljenje struje će morati postepeno da se dešava“.

On je i rekao da bi Srbija ove godine mogla da ima rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto, ali „postoje i rizici koji dolaze iz eksternog okruženja“, kao i da su potrebne reforme.

Komentara

 1. Penzioner
  22. јул 2019. 21:54

  Koje inflacije, evro pada li pada!??

 2. Mučenik
  23. јул 2019. 11:03

  ПЕНЗИОНЕРЕ ДО БЕДЕ ДОВЕЛИ ДРУГИ ВЛАСТ И ММФ! ММФ захтева повећање цене електричне енергије бар за пораст инфлације. Паметно и рационално, а тај ММФ и власти четири године бесомучно и немилосрдно отимали пензије, а након обустављања отимања, већ две госине, осим испод просечних, нису мењане. Повећање пензија једино види из мрака свога вође премијер(ка) Брнапић. Наиме, она је видела да у њеном мандату пензије су нарасле за 12,5%. Ко ли је шзлагао, па она лаже пензионере и јавности. Ако је воле пензионерке, пензионери нису толико глупи да јој верују сваку њену изречену небулозу ММФ треба да зна да све су цене отишле навише, платежна моћ пензионера је опала и представљају најугроженија популација у Србији и свету. То нико не види и не осећа, осим пензионера.

 3. Lazovi
  23. јул 2019. 12:58

  jel MMF neko obavestio da ih Vucic i Mali slazu i salju im izmenjene i lazne izvestaje. U srbiji ljudi umiru od gladi, a uskoro ce i od zedji.

 4. Dr Miggyy
  2. август 2019. 09:46

  Da je najeftinija električna energija u Srbiji nije tačno. Ukrajina i južna srpska pokrajina imaju nižu cenu. Takođe, upoređenje cene se vrši bez državnih nameta na struju kod nas. Ostvarena cena električne energije, u jednom domaćinstvu, čija je mesečna potrošnja 237 kWh, je cena koja pripada EPS-u 6,84 din/kWh=0,0581 evra/kWh (ili 72,46%), a ukupni trošak, sa ugradnjom države (od 27,54%) 9,44 din/kWh=0,0802 evra/kWh. Upoređenje cena električne energije, računajući sve ono što potrošač plaća, nije najjeftinija u Evropi, kako tvrdi predsednik. Ili ga lažu ili on laže nas? Cena elektri;ne energije u Srbiji je veća u odnosu na više zemalja u Evropi. Plate i penzije su najniže u Evropi, a standard građana je deseti po bedi u svetu. (https://www.istinomer.rs/ocena/4360/Imamo-ubedljivo-najjeftiniju-struju-u-Evropi).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.