Stručnjaci otkrili šta treba uraditi kako bi komarci nestali

1
Foto: Profimedia

Da bi efikasno suzbili komarce potrebno je tretirati njihove larve koje inače nastaju u vodi. Da bi efikasno tretirali larve neophodno je da postoji mapa plavnog područja, koja u Beogradu ne postoji, preneo je B92.

Profesori Petar Vukaš i Željko Tomanović složili su se da je to najsigurniji način suzbijanja komaraca – uništavanje njihovih larvi u barama.

Inače, poslednjih dana ne daju mira građanima i utisak je da ih nikad nije bilo u većem broju, a na ulici se mogu videti vozila za zaprašivanje.

Stručnjaci se, međutim, ne slažu kad je reč o zaprašivanju iz vazduha avionom, pa dekan Biloškog fakulteta Željko Tomanović kaže da je to nebezbedno, a profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji da za to ne postoje dokazi

“Dobra je odluka da se ne zaprašuje iz vazduha. U razvijenim zemljama se to ne radi već 30 godina, jer je rizično za životnu sredinu, ali i za decu, trudince i druge osetljive kategorije stanovništva”, rekao je Tomanović u Jutarnjem programu TV Prva.

On pojašnjava da je neophodno da budu poznati podaci o vodostaju i precizna mapa plavnog područja i da se onda tretiraju larve komaraca. To bi trebalod a se radi utokom marta i aprila.

Dodaje i da suzbijanje iz vazduha nema efekta na “kućne” komarce.

Vukaš, međutim, misli suprotno od kolege i kaže da je netačno da je prskanje iz vazduha nebezbedno.

“Ako hoćete za dan dva da suzbijete komarce na određenoj površini morate avionom”.

Kaže da je u Evropi to pitanje rešeno ili uređivanjem terena ili larvicidom, sredstvom koje se baca da se suzbije larva. Vreme da se to uradi je kad je temperatura vode iznad deset stepeni, dodao je on.

Kreće zaprašivanje

Zaprašivanje komaraca iz vazduha biće sprovedeno u naredna dva dana ukoliko to dozvole vremenske prilike, navodi Tanjug.

Biće tretirano područje Velikog ratnog ostrva i kanalska mreža sa leve obale Dunava, kao i nenaseljena područja i delovi grada kojima je otežan pristup zbog visokog vodostaja.

Tretman iz vazduha se nije koristio od 2017. godine, jer je suzbijanje komaraca sa zemlje mnogo delotvornije, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, ali je istakao da će ove godine takav tretman morati da se primeni, s obzirom na vlažnost vazduha i bujnu vegetaciju koja je doprinela da se broj komaraca drastično poveća, pogotovo na nepristupačnim delovima grada.

1 KOMENTAR

Comments are closed.