Stručnjaci: Kineske vakcine i dalje efikasne protiv delta soja

0

(Beta) – Vakcine protiv kovida-19 koje se trenutno primenjuju širom Kine prema tvrdnjama kineskih stručnjaka nastavljaju da pokazuju dobre preventivne i zaštitne efekte protiv delta soja korona virusa, piše danas Čajna dejli, a prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

“Dostupni nalazi ukazuju na to da bi delta soj mogao da umanji zaštitu od vakcina protiv kovida-19, medjutim trenutno aktuelne vakcine i dalje imaju dobre preventivne i zaštitne efekte protiv ovog soja”, rekao je istraživač u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Feng Zidjijen.

Procenjuje se da je delta soj skoro dvostruko zarazniji od originalnog soja korona virusa i da se širi mnogo brže, kao i da je veća verovatnoća da će izazvati ozbiljne simptome kod pacijenata, rekao je Feng.

Iako nijedna vakcina ne može da pruži stopostotnu zaštitu od virusnih infekcija, različite varijante kovida-19 i dalje se mogu kontrolisati postojećim vakcinama, rekao je drugi istraživač u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Šao Jiming.

Šao je naveo i da trenutne studije pokazuju da kineske vakcine protiv kovida-19 mogu efikasno da smanje stopu hospitalizacije, teške slučajeve i smrtni ishod kod obolelih osoba.