Stručnjaci iz Slovenije traže strožu kontrolu za putnike koji dolaze iz Srbije

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Stručni tim Vlade Slovenije za korona krizu zatražio je strožu kontrolu ulaza preko slovenačke granice osoba koje u tranzitu kroz Hrvatsku dolaze iz Srbije i BiH, objavili su mediji u Ljubljani, a prenosi N1.

Slovenačka doktorka koja vodi stručni tim vlade za koronakrizu zauzela se u ponedeljak za strožu kontrolu ulaza u Sloveniju osoba koje dolaze iz Srbije i BiH, a u tranzitu su kroz Hrvatsku.

“Naša stručna grupa predlaže intenzivniji nadzor nad osobama koje prelaze slovenačko-hrvatsku granicu. Događa se da ljudi dolaze iz Bosne, imaju naše dokumente i slovenačku registraciju, a granični policajac ne zna odakle dolaze”, izjavila je Bojana Beović, koja, kao infektolog, vodi Vladin stručni tim u borbi protiv koronavirusa.

Ona je, kako prenosi Hina, dodala da je i situacija u Hrvatskoj sada kritična jer se povećao broj dnevnih zaraza, pa Slovenija razmišlja da i Hrvatsku prebaci na spisak epidemiološki manje sigurnih zemalja.

Beović je sugerisala potrebu bolje međusobne saradnje graničnih policija Slovenije i Hrvatske, kako bi se dobile informacije ko je kroz obe države u tranzitu i ko je boravio u Srbiji i BiH i drugim državama na Balkanu koje su na “crvenoj listi” epidemiološki nesigurnih zemalja, navode slovenački mediji.

Dopisnici Slovenačkog radija iz Beograda i Zagreba objavili su u ponedeljak da je Hrvatska “popustila” pod pritiskom Sarajeva i ponovo omogućila dolazak turista iz BiH na hrvatsku obalu bez karantina.

Ti turisti su, kako navodi Slovenački radio, važni za spašavanje turističke sezone u delu srednje Dalmacije, gde imaju brojne nekretnine, a mnogi od njih imaju i hrvatsko državljanstvo.

Bojana Beović, za koju mediji navode da je bliska slovenačkom premijeru Janezu Janši, ovih je dana povodom epidemiološke situacije u Hrvatskoj novinarima rekla kako bi možda bilo dobro “propustiti” neko letovanje u Hrvatskoj i ostati kod kuće, prenosi Hina.