(Beta) – Centralni odbor vladajućeg SDSM sinoć je odlučio da lider te stranke i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev odloži podnošenje ostavki na obe funkcije, izjavio je sinoć visoki funcioner SDSM Pero Kostadonov.

Posle sednica Izvršnog i Centralnog odbora SDSM, Kostadinov je novinarima rekao da je najviše partijsko rukovodstvo jednoglasno donelo odluku da predsednik SDSM i premijer odloži ostavku na neodredjeno vreme zbog „momentuma“ u kojem se nalazi država i predstojećeg perioda koji je ključan za evropske i demokratske procese.

„Centralni odbor je preporučio i odlučio da budu odložene ostavke premijera i predsednika partije. Pre svega ne smemo da dozvolimo, kao zemlja, nove godine nazadovanja, nove godine u kojima će biti narušen demokratski kapacitet pred evropske mogućnosti koje se otvaraju pred nama. Parlamentarna većina treba da produži put. Zemlja ne sme da napusti te procese i politike“, rekao je Kostadinov.

Kako je istakao visoki funcioner SDSM, ova država posle mnogo godina produžava da se gradi prema demokratskim vrednostima, u predstojećem periodu će raditi u interesu gradjana i da se spreči nova kriza i retrogradni procesi. 

Premijer i lider SDSM Zoran Zaev, koji je u nedelju 31. oktobtra objavio da podnsi ostavku na obe funcije zbog poraza na lokalnim izborima, večeras je na sednici partijskog vrha dočekan aplauzom i skandiranjem ‘Zoki, Zoki'“.

Nova parlamentarna većina, koju su u petak dogovorile makedonske opozicione partije VMRO DPMNE i Levica i albanske Alijansa Za Albance i Alternativa, uz pomoć poslanika vladajućeg Pokreta Besa, juče su u Sobranju podneli incijativu za glasanje o poverenju vladi premijera Zaeva, čiju okosnicu čine SDSM i DUI Alija Ahmetija.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.