Stranka Šinza Abea pobedila na izborima za gornji dom japanskog parlamenta nekoliko dana nakon njegovog ubistva

0
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japanska vladajuća koalicija pobedila je u nedelju na izborima za gornji dom japanskog parlamenta (Senat), koji su poprimili sve veći značaj nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea, piše CNN.

Abe (67) je ubijen u petak, u gradu Nara, dok je držao govor u znak podrške kandidatima iz svoje Liberalno-demokratske partije (LDP). Lideri zemlje pozvali su javnost da u nedelju izađe i glasa, osudivši ubistvo kao napad na demokratiju.

„Moramo apsolutno da branimo slobodne i poštene izbore, koji su osnova demokratije“, rekao je premijer Fumio Kišida u petak, dodajući da će stranka „nastaviti sa predizbornom kampanjom kako je planirano, sa čvrstim uverenjem da nikada neće pokleknuti pred nasiljem”.

U nedelju, danima uoči Abeoove sahrane, konzervativna LDP osvojila je najmanje 63 mesta, što je više od polovine od ukupno 125 mesta u gornjem domu japanskog parlamenta. CNN navodi da je pebrojavanje glasova završeno ali da japansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija još nije objavilo zvanične rezultate.

Dok je gornji dom manje moćan od dva doma japanskog parlamenta, pobeda učvršćuje Kišidinu političku bazu i mogla bi da mu pomogne u ključnim političkim pitanjima, uključujući eventualnu reviziju japanskog pacifističkog ustava – cilj koji je Abe zastupao tokom svojih skoro devet godina na vlasti i onaj za koji bi bila potrebna dvotrećinska većina glasova oba doma parlamenta, nakon čega bi usledio narodni referendum.

Nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta u nedelju, Kišida je rekao da su “izbori bili tenzični zbog nasilja, ali da moraju da se završe.

“Sada smo to završili, to je prilično značajno – idemo napred, moramo da nastavimo da naporno radimo na zaštiti demokratije“, rekao je Kišida.