Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o kulturi propisuje se način izbora direktora ustanova kulture, u oblasti na koje se zakon odnosi dodaje se delatnost umetničke fotografije, a posebno je uređen položaj igrača.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se u izbor direktora ustanova kulture na javnim konkursima uvode nova ograničenja koja bi trebalo da onemoguće zloupotrebu v.d. stanja, da će se Direktor ustanove kulture birati na konkursu koji se raspisuje najkasnije 60 dana pre isteka mandata direktora.

Kako stoji u tekstu izmene zakona, kandidati za direktore moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi, a jedna osoba može biti vršilac dužnosti najduže godinu dana.

Umetnička igra je, kako je istakao Vukosavljević, jedna je od najtežih profesija i bilo je neophodno urediti specifičnost položaja igrača.

U Izmenama zakona o kulturi navedeno je da u kulturne delatnosti pored književnosti, muzike, likovne umetnosti, umetničke fotografije ili pozorišta, spadaju i multimedija, mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost ili delatnost u oblasti nepokretnih kulturnih dobara.

Kada je reč o Zakonu o arhivskoj građi, on će definisati položaj i nadležnosti arhiva u Srbiji.

Državni arhiv Srbije biće dužan da vodi elektronski arhiv u Državnom centru za čuvanje i upravljanje podacima, a propisuje se i da arhivi moraju imati planove zaštite u vanrednim situacijama.

Kao javni arhivi navedeni su Državni arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Vojni arhiv, pokrajinski arhivi Vojvodine i Kosova i Metohije, medjuopštinski arhivi i arhivi jedinica lokalne samouprave – koji, osim Vojnog arhiva, čine mrežu arhiva Srbije.

Poslanici su usvojili i Sporazum između vlada Srbije i Ruske Federacije o predaji peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Кonstantinoviča Reriha Rusiji.

Glasanjem je završena devetnaesta vanredna sednica Skupštine, a nova vanredna sednica sa 20 tačaka dnevog reda zakazana je za ponedeljak, 27. januar.

(Beta)

Komentar(1)

  1. проф. Немања Радуловић, Филолошки факултет
    25. јануар 2020. 11:14

    A zašto "Nedeljnik" ne objavi apel poslan pre nedelju dana, kojim 48 umetnika i naučnika objašnjava zašto je zakon vrlo loše formulisan?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.