ŠTRAJK GLAĐU – Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas u 11.55h počinju štrajk glađu.

Vesić je najavio da će zajedno sa odbornicima vladajuće većine u Skupštini grada, kao i sa izabranim funkcionerima SNS u gradskoj upravi započeti štrajk glađu kako bi se na jedini razuman i civilizovan način suprotstavili huliganizmu i nasilju koje lideri za Srbiju nedeljama unazad sprovode u prestonici Srbije.

Najavljeni štrajk glađu Aleksandra Vulina imaće i podršku Vojnog sindikata Srbije koji će mu se priključiti u štrajku.

„VELIKA SEOBA STUDENATA“ – Studenti Beogradskog univerziteta okupljeni održali su protestnu šetnju „1 od 5 miliona“ Knez Mihailovom do zgrade Rektorata, kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo i ukazali na problem sve masovnijeg odlaska mladih iz Srbije i pozvali su studente na protest 13. aprila u Beogradu.

Na performansu koji su nazvali „Velika seoba studenata“, oni su popločavali Knez Mihailovu parolama „Da ne bude više lažnih diploma, budi 1 od 5 miliona“ i simbolično nosili kofere obeležene zastavama evropskih zemalja i sa natpisom „Budućnost Srbije“, dok su preko usta imali trake „cenzurisano“.

ZAŠTO JE ZABRANJEN NASTUP „DJ ŽEKSA“ – „Policija je zabranila skup vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, koji je najavljen u subotu 13. aprila“, kad i veliko protestno okupljanje opozicije, „jer bi mogao da irititira one koji se ne slažu sa njim“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Željko Mitrović je povodom odluke policije na svom Tviter nalogu napisao da bi njegov nastup spustio, a ne digao tenzije.

„Brate, ja ovo ništa ne razumem, kome bi smetalo malo muzike DJ Žexa! Bitno je da su moj nastup zabranili i sve izgleda kao da niko ne razume, da bi moj nastup spustio a ne podigao tenzije! Kao da su svi izgubili osećaj za malo opuštenog zezanja!“, napisao je Mitrović na Tviteru.

BRNABIĆ NEMA VELIKA OČEKIVANJA OD SASTANKA U BERLINU – U Berlinu će 29. aprila biti održan sastanak na kojem će učestovati lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Emanuel Makron, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Brnabić i predstavnici prištinske administracije.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da nema velika očekivanja od tog sastanka.

„Tamo smo da čujemo šta oni imaju da kažu. Pozicija Srbije se neće promeniti – ako želimo da nastavimo dijalog, ako evropski partneri žele da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, onda Priština mora da povuče odluku o taksama“, rekla je Brnabić.

DRAGIČEVIĆ TRAŽIO AZIL U AUSTRIJI – Davor Dragičević, koji je devet meseci organizovao svakodnevna okupljanja u Banjaluci u Republici Srpskoj, tražeći istinu o smrti sina Davida koji je ubijen u martu 2018. godine, rekao je da je tražio politički azil u Austriji.

On je u intervjuu za „Balkan stories“ rekao da je zatražio azil i da želi iz Austrije da nastavi borbu za transparentnost i protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

TRAMP BEZ KOMENTARA O ASANŽU – Američki predsednik Donald Tramp nije želeo da komentariše hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža rekavši da ne zna ništa o tome.

„To nije moja stvar“, rekao je Tramp.

Agencija AP podseća da je Tramp više od 100 puta tokom izborne kampanje 2016. godine hvalio Vikiliks kada je ova organizacija objavila mejlove njegove rivalke Hilari Klinton.

SAVET BEZBEDNOSTI HITNO O SUDANU – Savet bezbednosti UN održaće danas hitnu sednicu o situaciji u Sudanu, izjavio je portparol misije Rusije pri UN Fjodor Sržižovski.

„Očekuje se da će sutra ujutru, posle konsultacija o Kolumbiji, održati razgovori o situaciji u Sudanu“, rekao je ruski diplomata za Tas.

Prema ranijim najavama, SAD i EU zatražili su da konsultacije SB UN o Sudanu bude održane iza zatvorenih vrata.

MINISTAR ODBRANE NA MESTU PREDSEDNIKA U SUDANU – Sudanski ministar odbrane Aved Ibn Ouf imenovan je na čelo Prelaznog vojnog saveta čime je zamenio predsednika Omara el Bešira koga je u četvrtak svrgnula vojska.

Sudanska vojska je zbacila i uhapsila dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara el Bašira i preuzela kontrolu nad zemljom za naredne dve godine, saopštio je ministar odbrane Avad Mohamed Ibn Ouf i dodao da će „slobodni i pošteni izbori“ u Sudanu biti održani za dve godine.

PAPA POLJUBIO STOPALA POLITIČKIM VOĐAMA JUŽNOG SUDANA – Papa Franja je klekao i poljubio stopala rivalskih vođa Južnog Sudana u činu poniznosti da bi ih ohrabrio da ojačaju posustali mirovni proces u toj zemlji.

Na kraju dvodnevnog skupa u Vatikanu za afričke vođe, papa je pozvao predsednika Južnog Sudana i opozicionog vođu da nastave sa primenom mirovnog sporazuma uprkos teškoćama i zatim klekao i poljubio noge vođa.

„Izražavam svoju iskrenu nadu da će neprijateljstva konačno prestati i da će primirje biti poštovano i političke i etničke podele prevaziđene i da će biti trajni mir za zajedničko dobro svih građana koji se nadaju početku izgradnje nacije“, rekao je papa.

PRVA DRAMSKA PREMIJERA U 150. SEZONI NARODNOG POZORIŠTA – Večeras će premijerno biti izvedena drama „Nečista krv“ po istoimenom romanu Bore Stankovića, u adaptaciji Maje Todorović i u režiji Milana Neškovića.

Ulogu Sofke igraće mlada glumica Jovana Stojiljković, a u glumačkoj podeli su i Radmila Živković, Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Nebojša Dugalić, Dušanka Glid, Ljiljana Blagojević i drugi…

Premijera „Nečiste krvi“ ujedno i prva dramska premijera u jubilarnoj i turbulentnoj 150. sezoni Narodnog pozorišta u kojoj je, zbog oglušivanja o zahteve umetnika NP, smenjen upravnik Dejan Savić i na njegovo mesto postavljena profesorka FDU i rediteljka Ivana Vujić.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je i na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.