“Strah Beograda o velikoj Albaniji realan, sa Kurtijem sve više oživljava…”

0
Profimedia

 (Beta) – Predsednica Socijaldemokratske unije Kosova Duda Balje ocenila da je danas da je ideja o “velikoj Albaniji realan strah Beograda”, da “postoji više godina”, ali da sa Aljbinom Kurtijem “sve više oživljava”.

Balje je za Al Džaziru izjavila da će “Srbija kad-tad priznati Kosovo”.

“Priznavanje će se desiti pre ili kasnije. Druga opcija, realno, ne postoji. Sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem, ili bez njega, Kosovo je samostalna država i to je proces koji više niko ne može vratiti”, istakla je ona.

Kako je ocenila, “Bošnjaci Kosova dele sudbinu svih Kosovara” sa jedne strane, dok sa druge, imaju svoje specifične probleme.

“Deo smo naše države, vrlo važan, prisutni smo politički i na lokalnom i na državnom nivou, imamo obrazovanje na svom jeziku, dobre zakone, ali i probleme s njihovom implementacijom. Sa mesta na kojem se nalazimo svakodnevno vodimo bitku za prioritete”, istakla je poslanica osmog saziva kosovskog parlamenta.

Govoreći o formiranju Zajednice opštine sa srpskom većinom, Balje je rekla da se to “na Kosovu definiše kao stvaranje države u državi”.

“Srpski predstavnici žele veću samostalnost i povezanost zajednice tih opština s Beogradom. Sa druge strane, vlast na Kosovu im nije spremna dati više prava u poresjenju s ostalim opštinama”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, budući premijer Aljbin Kurti nije promenio stav kada je u pitanju moguća razmena teritorija i ona teško može da bude opcija.

Govoreći o inicijativi koju je pokrenula za otvaranje kancelarije za veze Bosne i Hercegovine u Prištini, Balje je ocenila da odnosi između između Sarajeva i Prištine – praktično ne postoje.

“Poslala sam u Bosnu i Hercegovinu zvanično pismo za otvaranjem kancelarije za vezu, kakvu imamo u Beogradu i u Grčkoj koja, isto tako, nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, ali bez uspeha. Gospodin (predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad) Dodik je to u svom stilu odbio. Mislim da je pogrešno shvatio moj zahtev, jer nisam tražila da Bosna i Hercegovina prizna nezavisno Kosovo, već da olakšamo svakodnevne probleme ljudi. No, nastaviću da se borim za to”, zaključila je Balje.