Stotine pacijenata napustilo bolnice usred epidemije u Rumuniji

0
Ilustracija: Profimedia

Više od 600 osoba pozitivno testiranih na korona virus napustilo je poslednjih dana bolnice u Rumuniji, iskoristivši zakonodavni vakuum, dok je zemlja danas zabrinuta zbog rekordnog povećanja broja novozaraženih.

Ukupno “624 pacijenta su zatražila da se vrate kući” i oni sada mogu da prenesu bolest, dok vlasti više nemaju načina da ih primoraju na izolaciju, izjavio je sinoć ministar zdravlja Nelu Tataru.

U Rumuniji je došlo do povećanja broja zaraženih, a danas ih je 614 što je najveći broj na dnevnom nivou od početka epidemije. Rumunija, koja ima 19,5 miliona stanovnika, do danas je registrovala 30.789 zaraženih i 1.834 umrla od kojih je 18 u poslednja 24 časa.

Razlog za ovu situaciju je odluka Ustavnog suda prema kojoj se hospitalizacijom i izolacijom asimptomatičnih ili osoba sa blagim simptomima korona virusa krše “osnovna prava” i da se te mere ne mogu nametnuti vladinom uredbom.

Na osnovu te presude koja je stupila na snagu u petak, više od pola od 50.000 osoba u karantinu kod kuće nakon povratka iz zemalja koje se smatraju rizičnim područjima, napustilo je svoje domove uprkos preporukama lekara, rekao je Tataru.

Rumunska vlada je zato usvojila nov nacrt zakona kojim se preciziraju uslovi za hospitalizaciju i karantin obolelih i asimptomatičnih osoba. Taj predlog će večeras biti podnet poslanicima na glasanje.

Opozicija, koja kritikuje vladino upravljanje pandemijom, uložila je niz amandmana poput obavezne saglasnosti obolelog na svaku meru koja mu je izračena, a omogućeno je i obraćanje pravosudju.

Nakon ubrzanog širenja epidemije u Rumuniji, devet zemalja, uključujući Austriju, Finsku, Veliku Britaniju i Sloveniju, uvelo je restrikcije za rumunske državljane, uključujući karantin od 14 dana.

(Beta)