(Beta-AP) – Pristupanje Gruzije Evropskoj uniji je stopirano, a deo finansijske podrške toj zemlji je zamrznut nakon što su gruzijske vlasti usvojile novi zakon za koji se strahuje da će ograničiti demokratske slobode, rekao je danas ambasador EU u Gruziji Pavel Herčinski.

Prema njegovim rečima, lideri EU su odluku o stopiranju procesa doneli tokom poslednjeg samita Evropskog saveta, a ona je usledila nakon što su gruzijske vlasti usvojile zakon o „stranom uticaju“ uprkos višenedeljnim protestima.

Pored toga, zamrznuto je ukupno 30 miliona evra finansijske podrške, namenjene Ministarstvu odbrane Gruzije 2024. godine, rekao je Herčinski na konferenciji za novinare.

„Ovo je samo prvi korak, a biće i drugih. Naša direktna podrška vladi Gruzije biće ograničena i nastojaćemo da tu podršku preusmerimo na civilno društvo i medije. Tužno je videti odnose EU i Gruzije na tako niskoj tački, a mogli da budu na vrhuncu“, dodao je.

Zakon koji je stupio na snagu prošlog meseca uprkos masovnim protestima i vetu predsednika zemlje, zahteva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih grupa da se registruju kao „strani agenti“ ako dobiju više od 20 odsto novca za svoje finansiranje iz inostranstva.

Opozicija je osudila nacrt kao „ruski zakon“ jer Moskva koristi sličan zakon da stigmatizuje nezavisne medije, organizacije i pojedince koji su kritični prema Kremlju tvrdeći da je njegovo usvajanje znak ruskog uticaja u Gruziji.

Zvaničnici EU su više puta osuđivali zakon kao nedemokratski i rekli da će on ometati put Gruzije ka članstvu u EU.

EU se složila da Gruziji dodeli status kandidata za članstvo u decembru pod uslovom da se bori protiv dezinformacija, uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i sprovede reforme pravosuđa.

Na samitu 27. juna, lideri EU upozorili su Gruziju da će njen put ka članstvu biti blokiran ukoliko se zakon o „stranom uticaju“ ne ukine.

Oni su pozvali gruzijske vlasti da razjasne svoje namere tako što će preokrenuti trenutnu politiku koja ugrožava put Gruzije u EU, što de fakto dovodi do zaustavljanja procesa pridruživanja.

Nekoliko dana pre samita, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da EU razmatra obustavu finansijske pomoći vladi u Tbilisiju i smanjenje političkih kontakata.

SAD su ranije ovog meseca odložile vojne vežbe u Gruziji za šta je Ministarstvo odbrane SAD saopštilo da je deo sveobuhvatnog pregleda odnosa između Vašingtona i Tbilisija.

Predsednica Gruzije Salome Zurabičvili, koja je dugo bila u sukobu sa vladom te zemlje, nazvala je danas poteze EU i SAD veoma teškim porukama dva najbliža prijatelja koje vredi poslušati.

„Iako je ovo odgovor na glupu i neprijateljsku politiku vladajuće stranke prema njima, istovremeno je i upozorenje društvu. Naši partneri nam govore da je izbor na nama, između Gruzije sa sigurnom evropskom budućnošću i Gruzije koja će biti deo ruske orbite“, rekla je Zurabičvili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.