Stoltenberg: “Ukrajini je potrebno više teškog naoružanja, NATO pojačao isporuke”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ruske snage napreduju na istoku zemlje, izjavio je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Da, Ukrajina bi trebalo da ima više teškog naoružanja“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Hagu posle sastanka sa liderima sedam evropskih NATO saveznika uoči samita Alijanse krajem juna u Madridu, prenosi radio Sloboda.

NATO već „pojačava“ isporuke i zvaničnici će se sastati danas u Briselu kako bi koordinirali dalju podršku, uključujući teško naoružanje, rekao je Stoltenberg, prenosi Danas.

Zahtevi Ukrajine za teškim naoružanjem postali su još glasniji poslednjih nedelja jer njene snage nadmašuju u borbi da potisnu rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije juče posebno pozvao na više oružja dugog dometa.

Holandski premijer Mark Rute i danska premijerka Mete Frederiksen ugostili su Stoltenberga i lidere Poljske, Rumunije, Letonije, Portugala i Belgije uoči samita NATO-a, koji je zakazan za 29.-30. jun u Madridu.

“Što se tiče naoružanja, ovde smo ujedinjeni da je ključno da Rusija izgubi rat“, rekao je Rute novinarima. “A pošto ne možemo da imamo direktnu konfrontaciju između NATO trupa i Rusije, ono što treba da uradimo je da obezbedimo da Ukrajina može da vodi taj rat, da ima pristup svom neophodnom oružju”.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki požalio se da dosadašnje akcije Zapada nisu dovoljne.

„Nismo učinili dovoljno da odbranimo Ukrajinu, da podržimo ukrajinski narod, da podržimo njegovu slobodu i suverenitet“, rekao je na konferenciji za novinare.

“I zato vas pozivam, molim vas da učinite mnogo više za isporuku oružja, artiljerije u Ukrajinu. To im je potrebno za odbranu svoje zemlje.

Zapadne zemlje ne bi imale kredibilitet ako bi Ukrajina izgubila od Rusije”, dodao je on.

“Ovo bi bio potpuni neuspeh i katastrofa Evropske unije, naših vrednosti i NATO-a“, rekao je Moravjecki.

Stoltenberg je rekao da će se lideri NATO-a “složiti oko značajnog jačanja našeg stava“ na samitu u Madridu.

NATO mora da izgradi “još veću spremnost“ i ojača svoje kapacitete naoružanja duž svoje istočne granice nakon ruske invazije na Ukrajinu, dodao je on.

Upitan o zahtevima Švedske i Finske za pridruživanje Alijansi, Stoltenberg je rekao da traži „ujedinjeni put napred“ kako bi se rešio protivljenje Turske, koja je ljuta zbog onoga što smatra podrškom Švedske kurdskim militantima.