Stoltenberg: “Rat u Ukrajini će se verovatno završiti za pregovaračkim stolom”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će se rat u Ukrajini „najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom“.

„Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno“, rekao je Stoltenberg, prenosi Danas.

Kako je istakao, NATO će podržati Ukrajinu da opstane kao nezavisna, suverena država u Evropi i tada će se ovaj rat najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom: „I ishod toga će u potpunosti zavisiti od snage na bojnom polju, to je razlog zašto ih podržavamo.“

Stoltenberg je u intervjuu za ZDF naglasio tešku situaciju u Ukrajini, ali i moguće posledice po Evropu.

„Ono što vidimo je podrška bez presedana od evropskih saveznika NATO-a, Nemačke, Kanade, Sjedinjenih Država i mnogih drugih zemalja širom sveta. Učestvovao sam na forumu Krimske platforme ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i poruka koju su tamo poslali svi prisutni čelnici bila je jasna: stojimo iza Ukrajine i podržavaćemo je dok god bude potrebno. To je poruka NATO saveznika“, rekao je Stoltenberg za nemački TV kanal.

Međutim, rekao je da pružanje vojne pomoći Kijevu nije bilo lako.

„Ne kažem da je lako. Zahteva naporan rad. Predan sam radu s drugim čelnicima Saveza u Evropi i Severnoj Americi kako bismo osigurali da nastavimo podršku“, prenio je ZDF reči generalnog sekretara NATO-a.

Ukazao je na značajan doprinos Nemačke i izrazio nadu da će nemačka vlada učiniti više.

Stoltenberg je takođe upozorio da će nadolazeća zima biti teška.

„Platićemo cenu za našu podršku Ukrajini kao posledicu sankcija i naravno činjenice da Rusija koristi energiju kao oružje“, rekao je u intervjuu, dodajući: „Ali moramo shvatiti da nema alternative naša podrška.

Šef NATO-a pozvao je Zapad „da maksimalno poveća verovatnost prihvatljivog ishoda rata s ukrajinskog gledišta“.