Stoltenberg: “NATO članice moraju biti jedinstvene uprkos neslaganju oko podmornica…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Njujorku da članice Alijanse treba da ostanu jedinstvene uprkos neslaganju o raskidu ugovora o prodaji francuskih podmornica Australiji u sklopu novog strateškog partnerstva između SAD, Velike Britanije i Australije.

Stoltenberg je rekao da članice NATO ne treba da dozvole da spor  Francuske sa SAD i Velikom Britanijom dovede do trajnog raskola.

Lideri Evropske unije (EU) podržali su Francusku u sporu zbog odluke Australije da odustane od dogovora sa Francuzima o kupovini podmornica i potpiše trilateralni Azijsko-pacifički bezbednosni sporazum sa SAD i Velikom Britanijom.

Međutim, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nije podržao nijednu stranu, a u intervjuu za AP je naglasio jedinstvo oko glavnih ciljeva Alijanse.

“Potpuno razumem razočarenje Francuske. U isto vreme, saveznici u NATO-u slažu se u pogledu najvažnijih stvari, a to je da moramo da budemo jedinstveni kako bismo se suočili sa zajedničkim izazovima, uključujući promenu globalne ravnoteže snaga”, rekao je on na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Stoltenberg je izrazio uverenje da će Francuska, Velika Britanija i SAD “pronaći put napred i da neće dozvoliti da nesuglasice stvore trajne probleme za savez”.

Francuski zvaničnici više puta su osudili raskid ugovora i novo strateško partnerstvo tri zemlje, smatrajući ga izdajom.

Ministri spoljnih poslova EU izrazili su podršku Francuskoj posle sastanka na margini zasedanja Generalne skupštine UN.

Australija tvrdi da se sporazum o podmornicama odnosi na zaštitu njenih strateških interesa usred opšte zabrinutosti zbog rastućeg uticaja Kine.

Kanbera je otkazala kupovinu 12 francuskih podmornica na dizel-električni pogon, u vrednosti od 66 milijardi dolara, i umesto toga odlučila je da kupi najmanje osam tehnološki naprednijih, nuklearnih podmornica od Velike Britanije i SAD.

Velika Britanija i SAD insistiraju na tome da neslaganje ne bi trebalo da poremeti njihove ukupne odnose sa Francuskom.