Stoltenberg: “NATO bi brzo i raširenih ruku primio Finsku i Švedsku”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – NATO bi brzo i raširenih ruku primio Finsku i Švedsku u svoje redove ako one odluče da to zatraže, rekao je u sredu najviši civilni zvaničnik te vojne alijanse, generalni sekretar Jens Stoltenberg dok ruski rat protiv Ukrajine podstiče javnu podršku te dve nordijske zemlje za ulazak članstvo.

Ta vojna organizacija bi takođe mogla biti spremna da pruži bezbednosne garancije tim zemljama ;ako bi bilo kakva potencijalna kandidatura za članstvo u NATO naljutila Rusiju, rekao je Stoltenberg.

Prošlomesečna anketa finske televizije ILE pokazala je da, prvi put, više od 50 odsto Finaca podržava pridruživanje zapadnom vojnom savezu.

U susednoj Švedskoj, slična anketa je pokazala da je broj onih koji su za članstvo u NATO veći od onih koji su protiv.

“Ako odluče da se prijave, očekujem da će ih svi saveznici pozdraviti”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu dok su se ministri spoljnih poslova NATO-a sastajali da razgovaraju o ratu u Ukrajini. “Znamo da se lako mogu pridružiti ovoj alijansi ako odluče da se prijave”.

Pre no što je počeo rat protiv Ukrajine, predsednik Rusije Vladimir Putin je zahtevao da NATO koji ima 30 zemalja članica, prestane da se širi i da povuče svoje trupe s ruskih granica. Zato izgledi da se susedna Finska i Švedska pridruže NATO-u verovatno neće biti dobrodošli u Moskvi.

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto rekao je da poslanici njegove zemlje ovog meseca treba da raspravljaju o “beloj knjizi” Vlade o bezbednosti, uključujući opciju za pristupanje NATO-u.

On je naveo da je ruska invazija na Ukrajinu promenila javno mnjenje. “Tri ili četiri nedelje imamo većinu, prvi put ikada do sada” za pridruživanje, rekao je Havisto.

Kazao je da Finska zna da je “Rusija spremna da preuzme veće rizike, kao što vidimo u Ukrajini, veće rizike i za sopstvenu bezbednost. Takođe vidimo da je Rusija sposobna da okupi više od 100.000 ljudi protiv samo jedne zemlje, čak i bez angažovanja rezervi”.

Havisto je dodao da je “spušten prag, barem verbalno”, o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog ili hemijskog oružja Rusije.

Havisto je rekao da su finski lideri u vezi s NATO-om bili u kontaktu s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.