Stojanović: “Imamo oko milion i po neiskorišćenih vakcina. Ne mogu se tek tako baciti u kontejner ili odneti u Vinču ako i istekne rok”

0

Vakcinacija u Srbiji je potpuno stala i ako nastavimo ovakvim tempom, moraćemo da bacamo ili poklanjamo vakcine, izjavio je za dnevni list Nova profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Radan Stojanović i procenio da imamo oko milion i po neiskorišćenih vakcina.

Stojanović je istakao da se to najpre odnosi na vakcine Fajzer-Biontek, Sputnjik V i AstraZeneka, dok kineska vakcina Sinofarm ima nešto duži rok trajanja.

„Prema podacima u koje sam imao uvid, imamo oko 800.000 neiskorišćenih Sinofarmovih vakcina, 600.000 Fajzerovih i oko 100.000 AstraZeneka“, kaže Stojanović.

Upozorio je i da se vakcine, ako im ističe rok, ne mogu tek tako „baciti u kontejner ili odneti u Vinču“, već da se moraju uništiti kao medicinski otpad, na zakonom propisan način.

Mišljenja je i da bi bilo pogrešno doneti odluku o davanju treće doze samo na osnovu toga što ima viška vakcina.

„Prioritet ne bi trebalo da bude davanje treće doze, već da se fokusiramo na ljude koji treba da prime prve dve doze“, zaključio je Stojanović.