“Što se nas tiče nikakva osuda Rusije ne dolazi u obzir”

0

(Beta) – Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je danas da “ne osudjuje poteze Ruske Federacije”, u vezi napada na Ukrajinu, jer bi to prema njegovom mišljenju “bilo protivno našim nacionalnim interesima”.

“Što se tiče koalicije NADA i mene kao kandidata za predsednika, nikakva osuda Ruske Federacije ne dolazi u obzir. Neću da sečem granu na koju sedim. Rusija je naš važan spoljnopolitički partner, to nam je saveznik u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija gde drži nama stranu”, rekao je Jovanović za televiziju N1.

On je rekao da “bilo kakva osuda Ruske Federacije ne ide nama u prilog”.

“Imate situaciju da je jedna velika sila, koja vam je prijatelj u medjunarodnim odnosima, i bez koje ne bi mogli mnogo toga da držite kada su u pitanju odbrane nacionalnih interesa, učinila nešto, i ne treba da je osudite”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima “niko od nas neće tražiti da priznamo donjecku narodnu republiku i lugansku narodnu republiku”.

“Možemo da pričamo o medjunarodnom pravu, ali da budemo poslednja država koja priča o njemu kada ga svi krše je iluzorno, a da ne kažem nešto grublje – malo glupo. Nisam da sečemo granu na koju sedimo”, kazao je Jovanović.

Naveo je da se slaže sa konstatacijom da su i investicije Evropske unije deo nacionalnog interesa, ali da “ne bi stavljao u isti nivo nešto što je istorijska vertikala ovog naroda i identitet, i novac”.