Jalomovi, Merilin i Irvin, u braku su bili 65 godina, a još duže u ljubavi. Kao i sve konačnosti, Merilin je, saznavši da boluje od multiplog mijeloma na koji ne deluje terapija, shvatila bolje nego Irv da zajedno treba da prođu kroz to pišući svojevrsni dnevnik.

Tako nastaje knjiga „Šta je važno na kraju?“, zajedničko delo bračnog para, zapisi o gubitku, ali i o ljubavi, rastanku, sumnjama, dvojbama, strahovima, suočavanjima s kojima dr Jalom nastavlja sam. O ovoj knjizi, o Jalomu i njegovom značaju, za Nedeljnik su govorili ugledni srpski psihoterapeuti i psiholozi.

„Kada je on studirao psihijatriju, profesori su se držali dogme da terapeut mora da bude ‘neutralan’, objektivan i uzdržan u odnosu sa pacijentom. Terapeutu je bilo zabranjeno da u terapijskom odnosu bude ličan i da otkriva svoje probleme, osećanja i sklonosti. Jalom je mnogo doprineo da se ovako krut stav izmeni. Kao egzistencijalistički terapeut on se sve više oslobađao od hladnog, distanciranog, ‘profesionalnog’ stava prema klijentu“, naveo je prof. dr Žarko Trebješanin.

„Ideja da je smisao života u njegovoj ispunjenosti kod Jaloma se javlja kao posledica reči i dela filozofa i književnika kojima je on kroz život bio inspirisan. Mogao bih se složiti da je smisao života ispunjen život ili bih rekao da je smisao života sam život, sa svim onim što nosi sa sobom. Živeći takav život do samog kraja, Irvin i Merilin, iako prolaze kroz užasno teške, bolne i tužne momente, ostaju dostojanstveni u tom bolu“, rekao je dr Marko Jovašević, psihoterapeut.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 27. januara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-nova-godina-23-knjige/

Komentar(1)

  1. Mrdnite, bre, malo!
    28. januara 2022. 13:03

    Jos moj pokojni otac je govorio da nije bitno kad ces da umres, nego da li dok si ziv zaista ZIVIS, ili samo dises i zivotinjaris! Ja probala i zaista deluje, a skoro mi je 70, samo MORAS da se potrudis da UCESTVUJES u sopstvenom zivotu, a ne samo da se prepustis vwc ako postoji minimum 'leba i vode za prosto prezivljavanje. Naravno, mozda nemaju svi iste uslove NA POCETKU, ali upornost i ukljucivanje mozga cine cuda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.