“Što Izetbegović nije rekao Vučiću i Srbiji – ne trebaju nam vakcine? Pominjanje neke ratne štete je oštra retorika koja vodi ka raspadu BiH”

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta-AP) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sve češće koristi oštru retoriku, otvarajući frontove protiv Republike Srpske, ali i susednih zemalja, Srbije i Hrvatske, a odnedavno i Crne Gore.

“To ne vodi ničemu osim raspadu BiH i izolaciji u kojoj je Izetbegoviću izgleda najkomotnije”, rekao je Dodik za agenciju Srna.

Dodik je naveo da je u BiH “poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru, jer jedan narod i njegovi politički poredstavnici ne razumeju da drugi u BiH ne vide ni prošlost, ni sadašnjost ni budućnost kao oni, ne vide susede kao oni, niti razumeju da pravo na BiH imaju svi jednako”.

Dodik je ocenio da sprovođenje politike žrtve, “po kojoj je neko stalno dužan da ti ispunjava želje, plaća štetu, daje donacije, odlučuje i radi umesto tebe, je politička infantilnost iz koje sarajevski, uglavnom bošnjački političari nikako da izađu”.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u BiH, ali da treba da prestanu sa progonom branilaca BiH, Dodik je ocenio da ni Srbija ni Republika Srpska ništa nisu dužne BiH, ni moralno ni materijalno.

Dodik je kazao da je Srbija “nesebično delila” vakcine svima u vreme kada su one bile potrebne i građanima Srbije.

“Zašto Izetbegović tada nije rekao Vučiću i Srbiji ne trebaju nam vakcine i zašto je više hiljada ljudi iz Federacije BiH išlo na vakcinaciju u Srbiju? Zašto Izetbegović svom narodu nije obezbedio vakcine, a na primer usred pandemije, preko (ministarske spoljnih poslova BiH Bisere) Turkovićeve, obezbedio je urme zbog kojih se cela Federacije BiH i danas podsmeva? To su pitanja za Izetbevovića, sve drugo je demagogija”, kazao je on.

Ocenio je da pominjanjem “navodne ratne štete koju bi Srbija trebalo da plati BiH”, Izetbegović nastavlja sa ratobornom retorikom, koja, kako je istakao, poslednjih desetak dana dobija na intenzitetu – od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, preko stalnih udara na Republiku Srpsku i sve češće na Srbiju.

“Sramota je da Izetbegović pritvorenog pripadnika tzv. Armije BiH zove braniocem. Krivični zakon nijedne države, pa ni ove u koju se kune Izebegović, ne poznaje kategoriju branioca. Ili je činio zločine ili nije”, istakao je Dodik, povodom nedavnog hapšenja Edina Vranja u Srbiji.

Prema njegovim rečima, čak i da se radi o osobama koje nisu počinile ratni zločin, ne može se govoriti da je reč o braniocu BIH, jer je “on takav samo u očima Bošnjaka”.

“Za Republiku Srbiju on je isto što i bilo koji prestupnik pred zakonom i kakve veze ima vlast Srbije sa tim predmetom”, rekao je Dodik.

Na graničnom prelazu Uvac, prilikom ulaska u Srbiju, nedavno je uhapšen državljanin BiH Edin Vraj, koga MUP Srbije tereti za ratni zločin nad srpskim zarobljenicima u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine.