“Stižu strože mere i obavezno vakcinisanje”: Nova pravila u Nemačkoj…

0
(Beta/AP Photo/Markus Schreiber)

Tokom četvrtog talasa pandemije nemački političari planiraju lokdaun za nevakcinisane. Do februara bi mogla biti uvedena obavezna vakcinacija za sve. To podržava i Olaf Šolc koji za par dana preuzima funkciju kancelara, prenosi Dojče vele.

Ove srede (1. decembar) Institut „Robert Koh“ je objavio da je u protekla 24 sata u Nemačkoj zabeleženo 67.186 novozaraženih. U proteklih sedam dana je na sto hiljada stanovnika zaraženo njih 442,9. Ta takozvana incidencija je u pad već drugi dan zaredom.

Ukupan broj smrti koje se povezuju sa koronom u Nemačkoj se povećao za 446, na ukupno 101.790.

Obzirom na te brojke, savezna vlada i pokrajine planiraju strože mere za suzbijanje pandemije. Među ostalim, trebalo bi da odluče da se pravilo 2G pristup samo za vakcinisane i one koji su preležali virus) proširi na prodavnice, kao i da se ograniče velika okupljanja.

Osim toga, uz već postojeću obavezu cepljenja za određene ustanove, očito je da bi uskoro mogla biti uvedena i opšta obaveza. Detalji bi trebalo da budu razrađeni u četvrtak.

Šolc za obaveznu vakcinaciju

Budući nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) najavio je da bi već do kraja godine mogla biti pokrenuta procedura za donošenje zakona o uvođenju obavezne vakcinacije za sve.

Kako je rekao u razgovoru sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel i pokrajinskim premijerima, poslanici bi kod glasanja bili slobodni od partijskog stava i glasali bi po savesti. Takav način izjašnjavanja u Bundestagu primenjuje se kod etički osetljivih pitanja.

Pokrajine u kojima su na vlasti demohrišćanske stranke (CDU i CSU) i Zeleni zatražili su od savezne vlade „brzo pokretanje“ priprema za uvođenje obaveznog cepljenja. Stvar bi mogla da se uvede do početka februara.