“Stižu nas umor i iscrpljenost…”

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

Lider pokreta Dveri Boško Obradović, koji sa stranačkim kolegom Ivanom Kostićem štrajkuje glađu ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, izjavio je za N1 da i dalje ne želi da međunarodni faktori budu posrednici u dijalogu opozicije i vlasti, ali da su Dveri poslali pisma na oko 300 adresa u Evropi, Rusiji i Sjedinjenim Državama, sa željom da tamošnje institucije obaveste o trenutnoj situaciji u Srbiji.

“Mi smo želeli, pošto smo iscrpli domaće institute, da sada obavestimo svetsku javnost, pa su pisma upućena na sve adrese u EU, Rusiji i SAD-u. Nismo tražili ništa za sebe, nismo tražili intervenciju, ali smo smatrali da treba da ih obavestimo, kako bismo videli kakva će biti njihova reakcija što se tiče dešavanja u Srbiji”, kazao je Obradović.

Naglasio je da i dalje misli da ne treba da strani posrednici budu faktori u rešavanju situacije u Srbiji.

“Treba da imaju informaciju kako stvari stoje, jer će neko na vlasti odavde da ih informiše da ovde cveta demokratija, cveta cveće…Važno je da se zna šta se zapravo dešava”, rekao je.

Ključno je pitanje, dodaje, koje treba postaviti – da li je Srbija demokratska država, da li postoje sloboda medija i sloboda izbora.

“Mi smo jedina dvojica poslanika koji trenutno štrajkuju glađu i jedina smo zemlja u Evropi koja sprovodi izbore u vreme pandemije. Ostajemo pri stavu da ne treba niko sa strane da se meša u pregovore, ali ako je Srbija demokratska zemlja, ako postoje sloboda medija i sloboda izbora, onda neka to i kažu, da mi znamo njihov stav. Ali, mislim da to ne može da se kaže”, izjavio je Obradović.

Lider Dveri je rekao i da se oseća dobro, kao i njegov kolega Ivan Kostić, i da nemaju zdravstvenih problema.

“Imali smo redovne kontrole, stiže nas doduše umor i iscrpljenost, ali to je nešto na šta smo navikli kao hrišćani u nekom strogom postu”, kazao je.

Obradović je rekao da su mediji pogrešno preneli njegovu izjavu “da se za pomoć obratio Evropskoj uniji” i ističe da se obratio Evropskom parlamentu.

“To je velika razlika, u Evropskom parlamentu su zastupljene sve političke opcije pa i one evroskeptične. Evropski parlament je prava slika evropske političke scene i dužni smo da ih obavestimo o tome šta se radi u Srbiji”, rekao je Obradović.

Kostić je ranije istog dana podsetio da Dveri poslale pismo na 300 međunarodnih adresa.

“Ne samo u EU, nego i drugim zemljama Evrope, Rusiji, SAD, prvenstveno političkim organizacijama, medijskim kućama i međunarodnim organizacijama koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava”, rekao je Kostić.

Obradović deveti dan štrajkuje glađu, a Kostić sedmi. Obradović je nedavno na konferenciji za novinare istakao pet zahteva kako bi se, kaže, stvorila normalna i demokratska atmsfera: poštovanje Ustava i Rezolucije 1244, neselektivan rad tužilaštva i sudova, zaštita eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vernika u Crnoj Gori, oslobođenje medija i odlaganje izbora i stvaranja uslova za slobodne i poštene izbore.