Stižu nam “Sudnji dani” – koja je sprega politike i jugomafije?

0
Tanja Vasojević, direktorka komunikacija Delta Holdinga, Peter Čeferin, autor, Toma Fila, advokat, foto: Miodora Bozar

Vrhunski triler “Sudnji dani” slovenačkog advokata Petera Čeferina od ovog juna dostupna je i ljubiteljima pisane reči na srpskom jeziku. Iza ovog ostvarenja stoje Delta Holding i Laguna, a autor je nedavno posetio i Beograd gde se u punoj bašti hotela “Crowne plaza” razgovaralo o motivima za pisanje ovakvog romana. On je utoliko zanimljiviji što se radi o istinitom događaju – klijent advokata Čeferina optužen je za trostruko ubistvo pre dvadeset godina. 

U knjizi se zove Tomi Klajn i advokat koji biva angažovan “pro bono” siguran je da tada mladi Tomi nije počinio ubistvo. Ne samo zato što je Klajn nesposoban za rad, da vodi računa o sebi, već zato što oružje kojim je ubijeno troje ljudi, a jedan od njih je i bogataš Karl Maron, ne može da koristi svako, naprotiv. Advokat, koji se u ovom trileru zove EDVARD MELIK, preuzima slučaj nakon nekoliko godina od ubistva u Budvi i presude izrečene mladom Tomiju na trideset godina zatvora, da bi pronašao utehu i skrenuo misli sa smrti njegove supruge sa kojom je bio u braku skoro četiri decenije.foto: Miodora Bozar

Prema rečima autora Petera Čeferina, uglednog slovenačkog advokata, kaže da je odlučan da, iako je zašao u devetu deceniju života, advokaturu napusti tek pošto dokaže da je njegov klijent nevin. Na ovom putu dokazivanja, shvata da je slučaj daleko ozbiljniji nego što je na početku mislio i pokušava da otkrije spregu između jugomafije i politike.

Možda nam se država podelila na šest republika, možda su odnosi nikad zategnutiji među ljudima koji su doskora živeli u istoj zemlji, ali mafije nikada bolje nisu sarađivale, zaključak je na srpskoj promociji knjige “Sudnji dani“.foto: Miodora Bozar

Najbolji deo ove priče jeste što je ceo slučaj istinit, ako izuzmemo imena junaka i mesto dešavanja, i što ste kao čitalac aktivno uključeni u rešavanje ovog slučaja jer isti još uvek nije dobio epilog.

TRILER “SUDNJI DANI” NAKON NEKOLIKO GODINA OD IZDAVANJA U SLOVENIJI, ZAHVALJUJUĆI DELTA HOLDINGU IZAŠAO JE I U SRBIJI. I TO BAŠ PRED LETO KADA SVI TREBA DA SE OPUSTIMO, NEGDE NA PLAŽI, I UŽIVAMO UZ DOBRU KNJIGU. E, PA, NEKA TO BUDU “SUDNJI DANI”. 
foto: Miodora Bozar

Koautor je Vasja Jager, poznati kolumnista i istraživački novinar čiji je fokus u dosadašnjem radu bio baš na sprezi kriminala i politike na Balkanu. 

Autor teksta: Dimitrije Gašić

Izvor: https://novaekonomija.rs/lifestyle/sti%C5%BEu-nam-sudnji-dani-koja-je-sprega-politike-i-jugomafije