Stiže leks specijalis o “švajcarcima”: Hoće li građani moći da tuže banke?

0

Finalna verzija posebnog Zakona o konverziji kojim će se rešiti problem većine zaduženih u švajcaskim francima očekuje se danas, a Vlada će već sutra na sednici da usvoji leks specijalis, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, prenose “Večernje novosti”.

Sredinom sedmice predlog bi mogao da se nađe pred poslanicima srpskog parlamenta. Mali je podsetio da su prethodnih dana vođeni intenzivni pregovori sa korisnicima kredita u švajcarskim francima, kako bi se našlo najbolje moguće rešenje za dugogodišnji problem.

“Posle višednevnih teških razgovora, blizu smo usaglašavanja konanog teksta zakona koji treba da odgovara svim stranama u procesu, i korisnicima kredita, i državi i bankama”, rekao je Mali.

Za predstavnike dužnika, međutim, neprihvatljivo je ozakonjenje valutne klauzule u francima i sprečavanje građana da banku tuže sudu, ako smatraju da nisu u celosti obeštećeni. Te dve odredbe su u tekstu zakona “upale” poslednjih dana pregovora, na ime kompromisa sa bankama. Takođe, postignuta je usaglašenost oko otpisa preostalog duga ovim dužnicima (oko 40 odsto – 23 odsto banke, 15 odsto država i još nekoliko procenata na ime poreskih olakšica) i konverzije u evro.